„Mita legalizată", agreată de medicii din Timişoara. Ideea este susţinută şi de pacienţi

Data publicării:
ionac

O idee discutată în urmă cu mai bine de doi ani de profesorul Dorel Săndesc, actual secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, pare să prindă contur. Oficialii de la București se gândesc să legalizeze, într-o formă sau alta, mita oferită de pacienţi medicilor care-i tratează. Idee bună, susțin cadrele medicale din Timiș.

"Ca şi funcţionari publici, acum suntem într-o situaţie foarte delicată. Este obligatoriu ca această situaţie să fie reglementată şi, dacă se legalizează această modă suplimentară de completare a veniturilor, este foarte bine, pentru că scuteşte medicii de anumite lucruri, de anumite riscuri pe care, de altfel, nimeni nu doreşte să şi le asume”, spune Marius Craina, medic primar obstetrică-ginecologie la Spitalul Judeţean Timişoara.

Mai mult, o parte dintre medici s-au gândit deja şi la normele de aplicare ale unei astfel de posibile legi. Mihai Ionac, şeful Secţiei de Chirurgie Vasculară din cadrul Spitalului Judeţean, de exemplu, este cercetat de DNA într-un dosar în care, prin acuzaţii se găseşte şi luarea de mită. Acesta spune că mita de la pacienţi ar trebui plătită la casieria spitalului.

"S-ar putea, de exemplu, rezolva ca pacientul să meargă la casieria spitalului, eu să n-am nicio tangenţă cu asta, eu să am un cont separat la spital şi la sfârşitul lunii contabilitatea să-mi fiscalizeze banii ăia, eu aş putea să n-am niciun fel de tangenţă. Nu înseamnă neapărat că o să am casă de marcat în birou, n-o să mă apuc să tai bon, evident...”, declară Mihai Ionac, şeful Secţiei de Chirurgie Vasculară, Spitalul Judeţean Timişoara.

Nici pacienţii nu vor să renunţe la banii daţi medicului, ca semn al recunoştinţei. Sunt reticenţi însă la suma pretinsă de cei care le salvează viaţa:

"Dacă chiar doreşti, să faci din inimă, din dragoste, pentru un anumit doctor, poţi s-o faci”, - Dar să vă ceară bani şi pentru asta să primiţi bon? "Aia da, în cazul în care ei cer anumite sume, să ţi se ofere bon fiscal”,
"Ca pacient aş dori să fiu şi tratată cum trebuie şi să dau la sfârşit, indiferent că-l dau aşa, sau... şi sigur să nu fim obligaţi să dăm o anumită sumă care se preconizează, care se stabileşte acolo, adică e bine într-un fel”, - Adică să daţi cât vreţi şi să primiţi bon pentru asta? ”Dacă îmi dă bon bine, dacă nu, nu”.

În prezent, medicii, în calitate de funcţionari publici, nu pot primi bani de la pacienţi, decât sub formă de donaţie în contul unei asociaţii.

Reporter: Maria Rohnean
Operator: Dan Şoşdean
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri