Sari la conținut

Mizerie cu repetiţie, la spital

În secția de chirurgie a Spitalului Municipal din Lugoj, praful, pânzele pe păianjeni, igrasia și toaletele murdare nu mai sunt o supriză pentru pacienţi.

„Dezastru. Gresia cade. E dezlipită toată. Dezastru”, spune un pacient.

„Spitalul e foarte vechi într-adevăr, dar s-a mai făcut lucruri noi de când e el, facut de pe timpul Regelui probabil”, poveste un altul.

În utlimii ani, singurele lucrări au fost făcute cu bani proveniţi din sponsorizări.

„Am renovat cap-coadă patru saloane cu băi proprii. Am renovat holul, am igienizat holul și am schimbat caloriferele”, precizează Florin Erwin, șef-secție chirurgie.

„În secția în care se fac consultații ginecologice, pereții sunt scorojiți și plini de igrasie, iar singura toaletă pe care o au la dispoziție pacienții este aceasta” - Angela Novăcescu, reporter Digi24 Timișoara. 

În urmă cu un an, spitalul a fost amendat cu 5.000 lei de inspectorii DSP.

„Anul trecut, respectiv februarie 2015, a fost sancționată cu amendă unitatea medicală din Lugoj pentru neefectuarea periodică a lucrărilor de igienizare, respectiv reparații clădiri, instalații sanitare și alte motive încadrate la legislația care prevede igienizarea clădirii”, completează Dana Șpac, purtător de cuvânt DSP Timiș.

De atunci, conducerea spitalului spune că a avut bani doar pentru renovarea maternităţii și a stațiilor de sterilizare.

„Ce pot să vă spun... se vor ...reabilita. Se va face o nouă curățenie. Igienizare pe loc”, admite Florin Voichescu, managerul Spitalului Municipal Lugoj.

Anul trecut, tot bugetul spitalului a fost de 4 milioane de lei. A crescut la 7 milioane de lei în 2016, dar tot nu sunt bani pentru lucrări.

„Toate nu putem să le facem într-un an, doi. Pentru că suma este absolut fabuloasă, necesară ca să faci un spital. [Cât e pentru reabilitarea completă?]. Cel puțin două milioane de euro”, susține Francisc Boldea, primarul orașului Lugoj.

Pentru modernizarea secţiei de chirurgie, conducerea spitalului a cerut fonduri Ministerului Sănătăţii. Era vorba de 5 milioane de lei, însă nu a primit aceşti bani.

Reporter: Angela Novăcescu

Operator: Mihai Pop