Sari la conținut

Monument istoric, în prag de prăbuşire. Proprietarul, o societate comercială, este în faliment

Această bandă este singurul mod prin care oamenii sunt avertizați că imobilul reprezintă un pericol. Pe trotuar s-a format deja un maldăr de cărămizi și țigle. Nici Primăria și nici proprietarul nu au luat alte măsuri pentru a proteja imobilul. Oamenii din zonă spun că se tem să treacă prin faţa casei: ”Îmi este și teamă, mai ales că în fiecare zi fac același drum. Este riscant că pică de sus partea de la acoperiș”, ”În fiecare zi trec pe aici și nu se face nimic. Acum văd că au pus bandă să nu treci pe aici. Asta-i bandă de protecție?! Să pună eventual grilaje sau ceva de fier ca la parcări, nicidecum așa”, ”Aproape toate se duc, cărămizile, țiglele. E mizerie înauntru, e sub orice critică. Ar fi mai bine, dacă nu se poate renova, mai bine să fie demolată”.

Casa aparţine unei societăţi comerciale, al cărei patron stă mai mult prin Italia. Firma a primit, de-a lungul anilor, amenzi din partea Poliției Locale, pentru că nu a reabilitat imobilul, însă în zadar. Sancţiunile nu au fost achitate pentru că societatea este în faliment.

”Numai anul acest au fost aplicate cinci sancțiuni contravenționale în valoare de peste 11.000 de lei. Au fost și anul trecut aplicate sancțiuni. Vom acționa în continuare până la intrarea în legalitate de către proprietar”, ne-a declarat Daniela Seracin, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Timişoara.

Reprezentanţii Primăriei Timişoara au cerut instanței să-l oblige pe proprietar sa renoveze imobilul. Până atunci, municipalitatea nu poate interveni nici măcar să pună în siguranţă imobilul.

”Mijloacelel egale pe care primăria le are sunt cele stabilite de Legea Monumentelor şi de protecţie a unor clădiri aflate în stare avansată de degradare. Aceste competenţe se limitează la aplicarea de amenzi şi la plângeri penale pe Legea Monumentelor”, spune Dan Diaconu, viceprimarul Timişoarei.

Timişoara se poate mândri cu cel mai vast patrimoniu arhitectural. Peste 14.000 de clădiri sunt protejate de Legea Monumentelor, dar cele mai multe sunt degradate, iar elementele de decor vechi de sute de ani stau să cadă.

Reporter: Caterina Ledrer
Operator: Tibor Alasu
Editor web: Călin Țenche