Morminte false, soluția împotriva gunoaielor în Cimitirul Ortodox din Lugoj

Data publicării:
morminte

”Ca să nu se transforme într-o adevărată groapă de gunoi, locurile rămase libere în Cimitirul Ortodox Lugoj au fost transformate în morminte fictive. La o primă vedere, diferența față de un mormânt obișnuit este insesizabilă, însă dacă ne uităm mai atent, pe cruce nu este scris nimic”, afirmă Raluca Popa, reporter Digi24 Timișoara.

Măsura a fost luată de reprezentanții Protopopiatului din Lugoj, după ce o zonă din cimitir s-a adunat un morman de deșeuri.

”Ca să stopăm și să eliberăm locul am format acolo două morminte ca să încheiem, cum spuneam, cu depozitarea gunoaielor și să determinăm oamenii să arunce la container. Acolo a avut efect, pentru că era singurul loc în cimitir”, spune Ioan Cerbu, protopopul ortodox român al Lugojului.

Societatea de salubrizare cu care are contract Protopopiatul a scos aproximativ trei metri cubi de gunoi din zona respectivă. De la coroane uscate, până la PET-uri și alte resturi.

”A trebuit să venim cu o remorcă să scoatem deșeurile de acolo. Trebuie să înțeleagă și cetățenii că nu se pot pune în cimitir, ca pe stradă, pubele și recipiente de gunoi chiar unde vrei, pentru că e de așa natură introdus cimitirul încât abia le introduci și pe cele care sunt”, ne-a declarat Mircea Ghera, directorul societății de salubrizare din Lugoj.

În Cimitirul Ortodox din Lugoj există opt pubele și patru containere. Lugojenii susțin că nu toți cei care trec pragul cimitirului le folosesc. Chiar și acum, pe alocuri, se pot observa grămezi de gunoaie în afara recipientelor special amplasate pentru depozitarea deșeurilor.

”Aici, au mai aruncat lângă container”,
”Sunt lângă morminte o grămadă de gunoaie aruncate. Eu locuiesc în Germania de ani de zile şi ştiţi cum sunt acolo cimitirele? Foarte frumoase şi cu respect pentru aceia care pleacă dintre noi. Eu cred că noi nu avem respect pentru cei care pleacă dintre noi”, spun lugojenii.

Doar în luna mai, reprezentanții Protopopiatului din Lugoj au plătit 3.300 de lei către societatea de salubrizare pentru a ecologiza cimitirul de două ori pe săptamână. Există, însă, luni în care costurile pentru ridicarea deșeurilor ajung și la 6.000 de lei.

Cimitirele din Timişoara sunt arhipline. Plan pentru un cimitir computerizat 

Reporter: Raluca Popa
Operator: George Ștefăniță, Adrian Ionescu
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri