Sari la conținut

Muzeu rock în casa unui timișorean

Membrii trupelor Metallica, Scorpions, Judas Priest, AC/DC și Motorhead sunt doar câțiva legendari ai rock-ului cu care care Sorin Toader, angajatul unei sucursale bancare din Timișoara, s-a fotografiat în ultimii 20 de ani. Casa îi este acum plină cu cu fotografii înrămate, pene de chitară,  bețe de tobe și autografe.

Sorin Toader își începe ziua în cămașă și sacou, dar timpul liber și-l petrece în tricou și geacă din piele. Asta, pentru că este un fan înfocat al muzicii rock. Pasiunea l-a determinat să își transforme casa într-un adevărat muzeu.

„Cei de la AC/DC, frații Young, Angus și Malcolm Young. Un colț foarte drag mie, cu cei de la Metallica, pe care am avut ocazia să îi văd de 16 ori”, povestește Sorin Toader.

1993 a fost anul în care Sorin a trăit emoțiile primului concert.  La început a mers la evenimentele rock din România, apoi în străinătate. S-a fotografiat cu zeci de vedete internaționale.

„Cu Ozzy Osbourne, undeva în Amsterdam în 2011, 2012. Cei de la Judas Priest. Astea sunt niște achiziții recente. Niște drumstick-uri prinse undeva în Munchen și respectiv în Belgrad”, continuă Sorin.

„Ca și prezență la evenimente am peste 100. 103 numărate, dar ca și trupe am pese 200”, explică timișoreanul.

Şi, ca să îi prindă pe legendarii rock-ului și să se fotografieze cu ei nu i-a fost deloc ușor.

„Am sărit garduri. Îmi aduc aminte prin 2008 cred că, undeva în Germania, la un concert Manowar am ajuns tot așa cu mai mulți prieteni. Da, am sărit. Dar nu am sărit niciodată garduri la concerte fără să am bilet”, adaugă rocker-ul.

Pe lângă fotografiile cu cele cunoscute trupe rock din lume, Sorin are o colecție și cu artiști rock din România.

„Compactul îl avem aici. Crypton, o altă formație legendară. Cargo, care nu mai necesită nicio prezentare, Holograful, Iris. Deci trupele de bază, de referință, care au rezistat în anii ăștia”, povestește Sorin.

„Nu îmi pare rău nicio secundă pentru că am investit în direcția asta. Cred că undeva la 35-40 de mii de euro”, concluzionează timișoreanul.

Experienţele lui Sorin nu se opresc aici. Următorul eveniment de pe listă este concertul din luna mai, de la Viena, a trupei AC/DC. 

Reporter: Angela Novăcescu

Operator: Dan Petcu