Muzeu viu doar cu numele

Data publicării:
muzeu viu

Aşa se ţesea la un război tradiţional sârbesc. Şi aşa ar fi trebuit să muncească şi familia care ar fi trebuit să locuiască aici. Alte 3 case, una românească, una germană şi una şvăbească, ar fi trebuit să aibă locuitori.

„În această casă ar fi trebuit să locuiască în permanenţă şi să trăiască în mod tradiţional ca acum sute de ani. Însă reprezentanţii Muzeului Satului Bănăţean nu au reuşit să găsească nicio familie interesată de acest stil de viaţă” - Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timișoara.

În lipsa locuitorilor, care ar fi urmat să stea aici 24 de ore din 24, conducerea muzeului a făcut un compromis şi a angajat 8 persoane care să supravegheze casele tradiţionale timp de opt ore pe zi.

„Iniţial, aşa s-a vrut şi aşa a fost proiectul conceput. Dar am înţeles că au fost dificultăţi ca să găsească persoanele care să îndeplinească condiţiile pentru a se face proiectul în felul cum a fost conceput. Şi pentru asta ne-au ales pe noi ca supravegehtori. Dar se caută în continuare persoane care să locuiască aici şi să se face proiectul aşa cum se vrea”, explică Maria Iștoc, supraveghetorul casei sârbeşti.

Conducerea muzeului spune că, deşi nu a reuşit să dea viaţă muzeului viu, a primit toţi banii de la Uninea Europeană şi nu va trebui să îi restitue.

„Într-o primă fază, trebuia să găsim 4 familii. Pentru că nimeni nu a dat răspuns la acest lucru, trebuia să găsim o formulă de compromis, cel puţin pentru prima fază, aşa cum suntem noi acum, şi am angajat 8 actanţi”, spune Dan Radosav, directorul Muzeului Satului Bănăţean.

Iar problemele nu se opresc aici. Casele nu sunt nici măcar mobilate, deşi la deschidere ele ar fi trebit să aibă paturi, scaune sau mese fabricate în stilul popular al fiecărei ţări. Însă, niciun fabricant de mobilă nu a participat la licitaţii.

„Am ridicat de patru ori pe SEAP şi nu s-a prezentat nicio firmă. Am găsit acum, împreună cu Consiliul Judeţean o variantă mult mai permisivă, dar legală, pentru ca până în vară să reuşim până în vară să dotăm cu mobilierul necesar aceste patru gospodării”, completează Radosav.

Muzeul Viu al Satului Bănăţean este un proiect realizat în parteneriat cu Ungaria.  Bugetul este de aproape 1,3 milioane de euro, bani din care s-au construit 4 case tradiţionale în Timişoara şi s-au reabilitat 7 case pescăreşti din Ungaria.

Reporter: Caterina Ledrer

Operator: Dan Șoșdean

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri