Nadăș, județul Arad: satul retrocedat integral, din nou în instanţă

Data publicării:
06 PROCES NADAS icon

Aproape 100 de săteni din Nadăș au venit la tribunal. Judecătorul nu a permis, însă, accesul acestora în sală. Oamenii spun ca au acte noi, pe care le-au ataşat la dosar şi care dovedesc că strămoșul familiei care a moștenit satul nu se mai afla în proprietatea pâmântului în momentul naționalizării.

Stelian Lupu, avocatul grupului de sătenii din Nadăș, ne-a declarat: "Proprietarul la SC Forestiera Nadăș nu era Gros Elena, ci era Emil Mikloși, în baza unui certificat în original emis de tribunalul Arad, în anul 1939".

În noiembrie 2012, localnicii au protestat de teama că satul lor va ajunge teren privat. Acum, în ajutorul lor sar şi oameni care nu sunt legaţi de Nadăş, dar care consideră nedrept ce li se întâmplă.

Câţiva susţinători ai cauzei locuitorilor din Nadăş ne-au oferit părerea lor: "S-a dat o hotărâre fără o schiță cadastrală, deci vă dați seama, fără o identificare a numerelor topo. Deci sunt foarte mari probleme legate de modul în care instanța de fond a pronuțat hotărârea", "Nu e un caz singular în România, iar noi am decis să ne implicăm pentru a trage un semnal de alarmă și sperând că rezolvând acest caz, celelalte vor pica precum niște piese de domino", "Fiind aproape ca bunicii mei, pentru că și eu am bunici la țară și știu ce înseamnă să iei pământul omului de sub sapă, să zicem, să nu poată să-l muncească, este o foarte mare tragedie".

Pentru a avea timp să analizeze noile documente depuse la dosar, instanța a decis amânarea cauzei până în data de 12 septembrie, când a fost programată o nouă înfăţişare. Cele peste 8700 de hectare de teren care cuprind întreg satul Nadăş, de la case până la biserică și cimitir, au fost retrocedate familiei moştenitoare în 2006.

reporter: Dan Codre
operator: Cristian Kovacs
editor web: Răzvan Bulacu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri