Sari la conținut

Natura ”iubeşte” istoria. Vegetaţia a crescut pe câteva imobile vechi de sute de ani

Pe una din arcadele Bisericii Millenium, construită acum mai bine de o sută de ani a apărut timid... un arbust, la câţiva metri deasupra pământului. ”Pomii care au apărut pe clădirile istorice, mai bine zis între zidurile de clădiri sau pe streaşinile clădirilor, sunt o problemă care ţine de îngrijire imobilului”, spune Doina Antoniuc, consilier Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Timiş.

Nici clădirile istorice din Piața Maria nu au scăpat de vegetație. Ramurile unui arbust trec acum direct prin acoperiș. Reprezentanţii primăpriei spun că vegetaţia trebuie să dispară.Dan Diaconu, viceprimarul Timişoarei, ne-a declarat: ”Nu e admisibil ca astfel de plante să crească în acele zone, chiar dacă fenomenul este unul natural. Este obligaţia fiecăruia dintre cei care administrează aceste imobile să le întreţină într-un mod corespunzător”.

Iar dacă în Occident se caută soluţii pentru acoperişuri verzi, vegetaţia de pe Cinematograful Dacia, de exemplu, trebuie tăiată. ”De plantat nu i-a plantat nimeni, nu? Au crescut pur şi simplu. Ar trebui tăiaţi şi îngrijiţi, nu defrişaţi”, spun timișorenii.

Poliţia Locală Timisoara nu va da amenzi pentru arbuştii crescuti pe acoperisurile clădirii, aşa că cei care îngrijesc clădirile istorice nu se grăbesc să taie vegeteţia.

reporter: Vlad Ungar
operator: T. Alasu/ M.Pop
editor web: C. Țenche