Navetă de 100 de kilometri pentru şase elevi

Data publicării:
profesoara

Face în fiecare zi o navetă de... 100 de kilometri și spune că îi place atât de mult munca ei, încât nu ar schimba nimic. Este cazul unei învățătoare din județul Hunedoara care predă la o școală situată la 50 de km distanță de casă. Nu are decât 6 elevi în clasă, dar spune că nu ar renunța la ei pentru nimic în lume. Școala primară unde predă este singura care a mai rămas deschisă în comuna Lelese, din Ținutul Pădurenilor.

6 copii din ciclul primar învață în regim simultan în singura școală din comuna Lelese. Clasa lor este amenajată în sediul în care mai funcționează și primăria, și postul de poliție. Ca să ajungă să le predea, învățătoarea lor face în fiecare zi 100 de kilometri de acasă la școală și înapoi. „M-am obișnuit, e o zonă frumoasă, nu mă plâng, deci nu mă plâng de navetă, pe cuvânt. Am avut o tentativă să plec și pe urmă am zis cât mai sunt copii să rămân aici și pe urmă mă duc mai aproape de casă. ” spune Carmen Dorina Onesc, învățătoare.

Pentru Carmens Onesc acesta este deja al 8-lea an în care predă la Lelese. Părinții puținilor copii care au mai rămas în comună sunt fericiți că pot să îi ducă la școală cât mai aproape de casă.

„Contează foarte mult că e școala, vă dați seama că ne scutește de toate, dacă stăm la Hunedoara ne trebuie chirie, cine nu are apartament, și da, îi mulțumim că se deplasează atâția kilometri în fiecare dimineață.” spune o mamă.

Singura diferență față de școlile de la oraș este programul. La Lelese orele încep la ora 9. Pe vremuri, în fiecare sat al comunei era o școală, iar numărul locuitorilor se apropia de 2 mii. Acum, în comună mai trăiesc 400 de oameni.

„Ne gândim că pe vremuri funcționau 4 școli cu câte 20-30 de copii în fiecare școală. Este o consecință a faptului că satele se depopulează, familiile tinere pleacă acolo unde își găsesc de lucru mai ușor.” spune Ciprian Achim, primar comuna Lelese.

După ce termină ciclul primar, copiii sunt nevoiți să meargă la școală la Ghelari sau la Hunedoara. Pentru că sunt destul de departe, elevii sunt nevoiți să stea la internat și să se întoarcă acasă doar la sfârșit de săptămână.

reporter: Andrada Velciov/ operator: Tiberiu Mariş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri