Navomodelism de top, la Timişoara. Descoperă atmosfera de pe corăbii și vase de război!

Data publicării:
navomodelism colaj prima



Metalul şi lemnul sunt materialele de bază ale pasionaţilor de navomodelism, ce îşi dedică tot timpul liber construirii machetelor. Vopseaua de care au nevoie o găsesc doar în ţări din vestul Europei. Nu e deloc ieftină. Pentru o singură navă cheltuie şi 800 de lei. Nici pânzele nu sunt neglijate. Sunt cusute manual, la fel ca acum 100 de ani.

 

Regulamentul Campionatului European de Navomodelism impune ca navele să fie copii fidele, la scara mică ce-i drept, ale unor vapoare reale. Pregătirea pentru un astfel de concurs poate începe chiar şi cu un an înainte.

Peter Ignatov, membru al juriului, precizează: "Atunci când începi să lucrezi la un model de navă istorică nu este doar muncă fizică, este și o muncă teoretică, documentare în biblioteci".

Juriul evaluează participanții în funcție de cât de bine sunt redate detaliile. De la punte, catarg și până la pânzele vasului, mâinile dibace ale participanților recreează atmosfera de acum un secol de pe corăbii și vase de război. ”Nava este prezentată în lemn natur, dar pe nava originală toate sculpturile pe care le vedeți erau îmbrăcate în foi de aur”, ne spune Dan Lucian, organizator.

 

Unul dintre cei mai tineri participanți este Codrin Oneci. Este elev în clasa a IX-a la Colegiul Național Bănățean şi construiește vapoare în miniatură de patru ani. Pentru pasiunea sa a primit premii la importante competiții naționale și internationale.”Nu este satisfacția premiului, te bucuri când cineva apreciază că lucrezi și muncești”, afirmă unul dintre participanți, Codrin Oneci.

navomodelism 00
navomodelism 00

Expoziţia de navomodele de la Timişoara poate fi vizitată până sâmbătă. Evenimentul se desfăşoară la Halele Timco.

reporteri: Miodrag Hojda
operator: George Ştefăniţă
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri