Sari la conținut

Nereguli la simularea Bacalaureatului. Patru elevi din Timiş au fost eliminați pentru că au intrat cu telefonul mobil în sală

”În sala 11A ați fost, îmi predați 35 de lucrări. Semnați, vă rog”. La Colegiul Economic F.S. Nitti din Timișoara, profesorii vor avea de corectat nu mai puțin de 421 de lucrări. După mai bine de două ore în care au rezolvat subiectele de Limba și Literatura Română, elevii au scăpat de emoții. ”M-am descurcat, a fost relativ ușor. La subiectul doi ne-a dat despre relația dintre părinți și copii, iar la subiectul I tema și viziunea despre o poezie de Eminescu sau Bacovia”, ”Unele mi s-au părut mai grele, dar am reușit să depășesc până la urmă”, - În vară crezi că va fi mai greu? ”Ar putea să fie pentru că totuși vine Bac-ul. Simularea e mai slabă decât Bacul”, ”Am învățat așa, în mare”. - La vară cum crezi va fi? ”Mai bine”.

Subiectele primite au fost diferite în funcție de profil și de specializare. ”Notele nu se trec în catalog conform procedurii venite de la Minister. Sunt orientative penru ca elevii să își vadă nivelul”, spune Ariana Roșca - secretarul comisiei de simulare a Colegiului Economic ”F.S Nitti”, Timișoara.

De la prima probă a examenului de simulare a Bacalaureatului nu au lipsit incidentele în Timiș. Deși știau că regulamentul interzice intrarea în sala de examen cu manuale, telefoane mobile sau căști audio, nu toți elevii au respectat acest lucru.

Patru elevi au fost eliminați deoarece au încercat să fraudeze și au intrat în sala de susținerea probei cu un telefon asupra lor. Ei pot să fie sancționați dacă se consideră că abaterea este suficient de gravă, la nivelul unității de învățământ, însă nu atrage după sine niciun fel de sancțiune”, a precizat Aura Danielescu - inspector școlar general, ISJ Timiș.

Potrivit calendarului stabilit de Ministerul Educatiei, simularea probelor scrise ale examenului de Bacalaureat continuă pe 3 martie cu proba la limba maternă și pe 4 martie cu proba obligatorie a profilului. Simularea probelor scrise se va încheia vineri cu proba la alegere a profilului și specializării, pe care o vor sustine doar elevii claselor a XII-a. Afișarea rezultatelor se va face în 12 martie.

Reporter: Raluca Popa
Operator: Viorel Jiva
Editor web: Călin Țenche