Sari la conținut

O autospecială... specială  

O autospecială nouă, în valoare de 150 de mii de euro, a ajuns în posesia scafandrilor hunedoreni, care, de acum, vor putea acționa pe lacurile și barajele de acumulare din județ, fără să mai ceară ajutorul colegilor din alte zone. Noua autospecială de la ISU Hunedoara are 3 compartimente. Într-unul dintre ele sunt colaci de salvare, truse de prim ajutor, laterne sau căști de protecție. Tot aici sunt așezate și costumele de scufundare.

„Este vorba despre un costum uscat care poate fi folosit în ape foarte reci, sub 10 grade, și aici este costumul de tip umed, de 7 mm, care poate fi folosit în ape ceva mai calde, de peste 15 grade”, explică Mihai Dorobăț, maistru militar ISU Hunedoara.

Într-un alt compartiment al mașinii sunt buteliile pentru scufundări, cu o capacitate de 15 litri, un generator, un sistem de iluminare pentru intervenții pe timp de noapte, dar și un compresor cu care buteliile pot fi încărcate la fața locului. Autospeciala a fost primită în baza unui proiect bazat pe fonduri europene

„Această autospecială este una complexă și deosebit de utilă, în contextul în care este dotată atât cu echipamente moderne de căutare salvare în mediul acvatic, cât și cu un kit pentru acordarea primului ajutor calificat”, spune Anemona Doda, purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara. 

Lacurile și barajele de acumulare din județul Hunedoara se întind pe o suprafață totală de 1000 de hectare.

„De-a lungul timpului mai multe persoane și-au pierdut viața în aceste lacuri sau baraje, fiind destul de greu descoperite”, completează Doda.

„În urmă cu doi ani, o adolescentă de 14 ani a dispărut într-un lac de acumulare din masivul Retezat. Dacă la acel moment pompierii ar fi avut o astfel de autospecială, intervenția lor ar fi fost mult mai rapidă și nu ar fi fost nevoiți să aștepte după scafandrii de la Târgu Mureș” - Andrada Velciov, corespodent Digi24 Hunedoara.

Autospeciala ajunsă acum la ISU Hunedoara a costat aproape 150 de mii de euro. Valoarea întregului proiect, în urma căruia alte asemenea vehicule au mai fost distribuite și în alte județe, este de 40 de milioane de euro. 

Reporter: Andrada Velciov

Operator: Tiberiu Mariș