O clasă cu elevi navetiști demonstrează că se poate învăța meserie fără chiul. Ce îi motivează

Data publicării:
elevi

”Mă numesc Ilie Tătar și după ce termin clasa a XI-a profesională vreau să devin mecanic”, ”Mă numesc Eacomi Radu Daniel, sunt la școala profesională și vor deveni electromecanic”, ”Mă numesc Sebastian Sava, sunt la școala profesională, după ce voi termina voi deveni electromecanic în mentenanță” - Ilie, Daniel și Sebastian nu împart numai bancul de lucru, ci și același vis. Să devină angajați la compania multinațională pentru care, acum, fac practică.

 
”Învățăm despre circuite, instalații și mai multe chestii pe care nu le învățam în liceu. Avem un loc de muncă asigurat. Nu trebuie să stăm cu stres că terminăm școala și stăm degeaba acasă”, afirmă Sava Sebastian. ”E ușor, e tot de înțeles. E bine, chiar nu îmi pare rău că nu am mers la liceu”, ne mărturisește Ilie Tătar. ”Este foarte frumos, am colegi prieteni și doresc ca atunci când voi termina școala să fiu un nou angajat”, ne spune și Daniel Eacomi.

Iar garanția succesului după absolvirea celor doi ani de învățământ profesional este perseverența și seriozitatea: ”Nu există absențe, toți vor avea la final de semestru 10 la purtare. Am foarte mulți navetiști și cu toate acestea niciunul nu întârzie. Se trezesc și de la 5 dimineața să ajungă la ore”.



”Sunt foarte mândră de ei. La început, am avut emoții cu această clasă, pentru că ei sunt din diferite localități, de la sat cei mai mulți, și am avut emoții că nu o să reușesc să îi adun”, ne relatează diriginta Titarela Daminescu.

Sunt 22 de elevi în clasa a X-a profesională a Colegiului Tehnic Regele Ferdinand I din Timișoara. Primesc 200 de lei de la stat și 200 de lei de la companiile în care fac practică. Au prins gustul şcolii de la colegii mai mari, care au înţeles cât de important e să îşi asigure viitorul.

 
”Au certitudinea unui loc de muncă și mai apoi pot face studiile si la seral”, spune Mariana Farcaș, director adjunct la Colegiul Tehnic Regele Ferdinand I. ”Pentru ei înseamnă slujbe mai bine plătite, sigure, iar pentru noi înseamnă că putem merge mai departe cu producția în România. (...) Acești tineri pot deveni o parte importantă a companiei”, susține Valerian Laval, director comercial la o companie multinațională.

Din toamnă în școlile din Timiș vor fi organizate 24 de clase profesionale, dublu față de acest an școlar.

reporter: Sorina Covlea
operator: Mihai Pop
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri