O elevă din Timișoara a fost admisă la 5 universități din Marea Britanie

Data publicării:
eleva facultati

Olimpică la astrofizică, eleva din orașul de pe Bega are de ales între Oxford, Imperial College din Londra, si universități din Nottingham, Birmingham sau Manchester, unde a trecut testele de admitere cu brio. Tânăra are planuri mărețe: vrea să studieze fizica, dupa care să lucreze în cercetare, în agențiile spațiale din Europa sau America.

„De la University of Birmingham, de la University of Nottingham, de la University of Manchster, de la University of Oxford și mai aștept de la Imperial College”, povestește Paula Gherghinescu.

Paula Gherghinescu este elevă în casa a XII-a la Liceul „Grigore Moisil” din Timișoara. A aplicat la cele cinci universități din Marea Britanie în toamna anului trecut. A susținut un examen scris pentru Oxford, dar și două interviuri pentru care a plecat în Anglia și a primit numai răspunsuri afirmative după probele susținute. Ultima scrisoarea a venit în urmă cu o săptămână.

„Când a venit scrisoarea, mi-a fost foarte frică să o deschid. Când am văzut ai locul” nu mi-a venit să cred. M-am decis la Oxford pentru că m-am interesat ce facilități au și am studiat profesorii de acolo. Și research-ul pe care îl au, sunt foarte buni”, continuă timișoreanca.

Din cei aproximtiv 1.500 de aplicanți prezenți la examenul pentru Universitatea Oxford doar 100 au fost admiși. Printre ei și paula Gherghinescu. O pondere importantă au avut medaliile de bronz și argint obținute în 2014 și 2015 la Olimpiada de Astronomie și Astrofizică, dar și munca individuală.

„Nu aveam milă față de mine, până nu terminam ce aveam de învățaț, până nu terminam, nu mă lăsam”, admite Paula.

„Nopți nedormite. Ore în plus. Multă muncă.  Noi de mulți ani tot strângem pentru ea pentru că ne-am gândit că nu o sa vrea să studieze aici, pentru că în cercteare în astrofizică și astronomie nu prea avem aici institute sau alte agenții. De-aia a aplicat afară, unde chiar se face acest lucru”, explică Doru Gherghinescu, tatăl Paulei  .      

Aproximativ 1.000 lire pe lună costă doar cazarea și masa în campusul Universității  Oxford. Un an de studiu mai impică o taxă de școlarizare de aproximativ 9000 de lire, pentru care englezii au deja un sistem de împrumut pentru studenți. Astfel, tinerii pot returna taxele după angajare. Cu toate aceastea tot mai mulți elevi văd o opțiune din a studia peste hotare. (se ilustrează imagini youtube

„Sunt mulți elevi care încearcă și reușesc. Au potențial, au dorință au motivație. Și Paula a știu de la început ce vrea și pe ce să se axeze. A muncit foarte mult. Se pune mult accent pe munca individuală a studentului, iar profesorul este un fel de consultant al studentului la nevoie”, precizează Simona Ivașcu  - profesor de fizică în cadrul Liceului Teoreic „Grigore Moisil”, Timișoara.

Singura condiție de a ajunge la prestigiosul Oxford este ca Paula să ia cel puțin nota 9 la examentul de Bacalaureat, din vară. Un eșec este exclus, mai ales că planurile de viitor sunt mărețe.

„Dacă aș fi pe astrofizică, aș vrea la ESA sau la NASA, deși e greu de ajuns la NASA, ori la Universitate”, concluzionează tânăra.

Reporter: Raluca Popa

Operator: Adrian Ionescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri