Sari la conținut

O emblemă a industriei românești se transformă în hypermarket 

Corpul de clădire din spatele meu, precum şi alte două ridicate în anul 1908 nu pot fi culcate la pământ şi trebuie conservate potrivit avizului de demolare parţială. Iar în ceea ce priveşte intenţia de a ridica aici un hypermarket, proprietarul nu a depus încă la primărie documentaţia necesară pentru obţinerea autorizaţiei de construire.

Mulţi timişoreni îşi amintesc de vremurile când pe uşa fabricii ieşeau maşinile de marfă şi de locul unde lucrau mii de oameni. Sunt însă şi voci care spun că un nou magazin poate aduce şi noi locuri de muncă: ”Prost din calea afară că aici au lucrat mii de oameni. De ce nu s-a redeschis fabrica?”, E bun şi ăla de cumpărături, dar e rău că s-a făcut exact aici. Puteau să găsească alt loc”, ”Pentru noi, cei tineri, cred că vom avea alte locuri de muncă în locul unei ruine”.

Timp de doi ani, Direcţia Judeţeană pentru Cultura şi Patrimoniul Naţional Timiş s-a judecat cu proprietarul fostei fabrici de ciorapi în încercarea de a bloca demolarea. A câştigat procesul, dar nu a reuşit să includă imobilul în categoria monumentelor istorice protejate.

”Iniţial, intenţia era de a demola tot. Revenind ulterior, i s-a permis demolarea cu păstrarea corpului de colt şi cu impunerea de a fi păstrată traveea de pe strada Kogălniceanu, care are acel medalion decorativ cu țesătoarea”, precizează arh. Doina Antoniuc, consilier la Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Timiș.

Şi societatea civilă din Timişoara s-a opus demolării fostei fabrici, dar nu au reuşit să oprească buldozerele să dărâme o mare parte dintre clădiri. ”Ne-au arătat planşe, încercând să ne asigure că faţada va rămâne şi că se va demola aripa nouă care nu are nicio valoare arhitecturală şi, în schimb, se va păstra faţada. După cum se vede foarte clar în spatele nostru, faţada a fost deja distrusă”, afirmă Florian Mihalcea, preşedintele Societăţii Timişoara.

Până în prezent însă, nimeni nu a atras atenţia autorităţilor că s-au demolat ziduri din imobilele care nu trebuiau atinse de buldozere.

Fosta fabrică de ciorapi din Timişoara a fost naţionalizată în anul 1949. Şi-a continuat activitatea chiar şi după Revoluţia din 1989, până în anul 2000, când a ajuns în faliment din cauza dificultăţilor financiare.

Reporter: Caterina Ledrer
Operator: Dan Şoşdean
Editor web: Călin Țenche