O nouă propunere de amenajare a Parcului Central / Scudier din Timișoara

Data publicării:
Parcul Central 1

Tinerii peisagiști: la sondajul de opinie pe site-ul Primăriei Timişoara a decis doar 0,3% din populaţia oraşului!

Primăria Timişoara a lansat, recent, un sondaj de opinie pe site-ul instituției prin care îi întrebau pe timişoreni cum să amenajeze Parcul Central: gradină vieneză, ca la Schonbrunn, grădină englezească, după exemplul Buckingham. ”Aproximativ 2.000 de timişoreni şi-au exprimat opinia din care peste 1.100 de votanţi au ales gradina vieneză, dar acest număr reprezintă doar 0,3% din populaţia oraşului”, afirmă echipa tinerilor peisagişti, care a început să lucreze la o nouă propunere de amenajare a Parcului Central ca răspuns la variantele propuse de Primăria Timişoara.



„În momentul de faţă, Parcul Central este atractiv doar pentru pasionatii de șah graţie meselor de şah montate acolo, dar atât. Ca cetăţeni ai oraşului nu suntem deloc stimulaţi să intrăm în acel spaţiu. Aleile sunt deteriorate, mobilierul este neîntreţinut şi în unele locuri nefuncţional, vegetaţia nu este toaletată, iar fosta bază sportivă nu inspiră sub nicio formă siguranţă. Ca viitori ingineri peisagişti nu putem rămâne indiferenţi la această problemă drept pentru care am venit cu o propunere de amenajare prin care dorim să revitalizam Parcul Scudier”, anunță echipa de lucru a proiectului formată din două studente - Daliana Sîrbu, Bianca Mititelu, un masterand - Alexandru Almăjan şi un asistent drd.univ. - Marius Silivăşan.

În propunerea făcută, ”studenții au ales să intervină, în special, în ceea ce priveşte creşterea siguranţei în utilizarea spaţiului şi anume: dezvoltarea unui sistem de iluminat care să cuprindă toate tipologiile de spaţii, precum şi implementarea unei signalistici pentru o orientare mai bună în spaţiu. De asemenea ei au propus şi extinderea şi reabilitarea spaţiilor verzi şi de socializare prin:
- revitalizarea spaţiilor ce în prezent constituie interes scăzut pentru public;
- programe de întreţinere,plantare şi cosmetizare a fondului vegetal;
- utilizarea unui mobilier ecologic,modern şi uşor de întreţinut;
- dezvoltarea unor spaţii specializate pentru diferite categorii de vârstă;
- organizarea de evenimente şi expoziţii ce au ca scop integrarea şi coeziunea socială”.

Tinerii peisagiști: suntem oarecum sceptici în ceea ce priveşte implementarea propunerii noastre, sperăm ca autorităţiile să ţină cont şi de ideile noastre

Proiectul a fost înregistrat la Primăria Timișoara și au urmat discuții. „Cu toate că am fost deja la Primăria Timisoara să ne prezentăm proiectul suntem oarecum sceptici în ceea ce priveşte implementarea propunerii noastre. Totuşi, sperăm ca autorităţile să ţină cont şi de ideile noastre şi totodată să ne implice în actualul proiect. Dorim, de asemenea, să aflăm şi opinia publicului larg vizavi de propunerea făcută de noi. Chiar dacă suntem siguri că nu am fost ascultați, noi ne exprimăm dorința de a colabora cu autoritățiile în speranța că pe viitor nu se vor mai lua decizii importante pentru imaginea orașului fără consultarea în prealabil a unor specialiști în peisagistică”, anunță echipa tinerilor peisagişti.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri