O parte a Minei Petrila, monument istoric

Data publicării:
mina petrila judet

În urmă cu două luni, ortacii din Petrila primeau o veste teribilă. Activitatea minei în care au lucrat o viaţă avea să fie oprită. Acum, vestea că cinci clădiri ale exploatării au fost declarate monumente istorice le mai şterge din amărăciune.

„Mă gândesc să rămână în istorie, pentru nepoții noștri și pentru familiile care care au lucrat aici”, spune un fost miner.

„N-ar trebui să dărâme nimic, dar dacă ar trebui deschis, tineretul nostru rămâne fără locuri de muncă, valea asta aici o să fie o zonă moartă”, completează un altul.

„Eu așa aș zice, să rămână, măcar dacă nu le lasă toate, să rămâie din ele, clădirile alea, birourile, puțul centru, puțul cu schip, ăștia, restul...”, adaugă un alt fost miner.

Clădirile declarate monument istoric sunt puțul centru, vechea preparație, atelierul mechanic şi clădirea compresoarelor.

„Puțul cu schip se află și el pe lista clădirilor declarate monument istoric. Vorbim despre cel mai adânc puț minier din Europa. Coboară până la 940 de metri sub pământ” - Andrada Velciov, corespondent Digi24 Hunedoara.

Autoritățile locale trebuie acum să găsească soluții, pe de o parte ca să obțină fonduri pentru conservarea clădirilor respective, și, pe de altă parte, ca să le reabiliteze, iar apoi să le promoveze din punct de vedere turistic.

„Ele sunt incluse în categoria a a monumentelor istorice, care au prioritate la toate fondurile europene și guvernamentale, noi, la începutul anului, când vom aproba bugetul, vreau să includem bani pentru un studiu de fezabilitate și apoi să identificăm fondurile care ne sunt necesare pentru realibitarea clădirilor și pentru a fi introduse într-un circuit turistic”, explică Vasilică Jurca, viceprimar Petrila.

Suprafața fostei exploatări de cărbune are 42 de hectare care trebuie ecologizate. Procesul de dărâmare a clădirilor și de curățare a zonei este acum întrerupt. Însă, trebuie finalizat până la începutul anului viitor. Până la desemnarea unei autorități care va administra clădirile monument, ele rămân în patrimoniul Societății de Închideri de Mine.

„Am sistat lucrările de demolare și ecologizare, chiar și lucrările de demolare și ecologizare ale clădirilor adiacente acestor clădiri care au fost clasate. În mod normal, graficul de demolare este influențat, cu cât avem mai repede aceste întâlniri și decidem mai repede situația acestor clădiri, cu atât putem să reeșalonăm acest grafic de dărâmare ecologizare”, povestește și Aurel Anghel, directorul Societăţii de Închideri Mine.

Mina Petrila a funcționat timp de 140 de ani, fiind cea mai veche exploatare de cărbune din Valea Jiului. Până în anul 2018, alte două mine, Uricani şi Paroșeni, vor fi închise.

Reporter: Andrada Velciov

Operator: Tiberiu Mariș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri