O șansă pentru șomerii din vestul țării: peste graniță, în Ungaria!

Data publicării:
ungaria A



Conducerea Agenţie Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Timiş s-a întâlnit deja cu angajatori din Békéscsaba, cărora le-a prezentat portalul SPO-online, dedicat companiilor care doresc să angajeze personal calificat din România. Firma reprezentată de Szabadas József produce unelte folosite în industrie şi lucrează deja cu muncitori din Arad. Omul ia în calcul varianta angajării şi a altor români: „Nu excludem această posibilitate. Domeniul nostru de activitate este foarte căutat. Forţa de muncă calificată nu este întotdeauna suficientă".

Ideea angajării de personal calificat din România este serios luată în considerare de companiile, dar şi de instituţiile maghiare, care susţin concurenţa. Astfel, întreaga regiune se va dezvolta mult mai repede.

 

„De foarte multe ori. în România se găseşte forţă calificată de muncă pe care nu o găsim în Ungaria. Pe de altă parte, un rol important îl joacă şi salariul minim din Ungaria, care pe unii dintre cei care îşi caută loc de muncă aici nu-i mai satisfice ca valoare dar pe cei din România i-ar putea interesa", a afirmat Nagy Agnes, directorul general al AJOFM Bekes - Ungaria.

SPO-online este un portal de locuri de muncă prin intermediul căruia românii pot vedea ce joburi au vecinii unguri şi îi pot contacta, iar companiile maghiare îşi pot face publice ofertele de muncă.

 

Georgina Grigorie, directorul executiv al AJOFM Timiș, ne-a precizat: „Fiecare este liber dacă va dori să îşi păstreze locurile de muncă pe acest portal. Mai mult de atât, noi încercăm să promovăm lucrul acesta, deoarece este benefic şi pentru cei care sunt vorbitori de limbă maghiară din judeţul nostru şi pentru cei de aici cu care încercăm să avem o colaborare cât mai strânsă".

Tinerii din Timişoara au păreri împărțite în ceea ce privește munca la o firmă din Ungaria: „Categoric, pentru un salariu care se merită să te duci acolo. Oricum este mult mai bine plătit ca aici. Şi ar merita. E o chestie foarte bună ce fac ei acuma", „Nu merită că nu se ştie sigur ce salariu şi cum e tot", „E plătit mai bine decât în ţară".

În momentul de față, există 70 de locuri de muncă libere în Ungaria pentru tinerii din Timiş. Toate sunt pentru şoferi de camion, iar şase au fost deja ocupate. În Ungaria salariul minim pe economie depăşeşte puţin 300 de euro.

reporter: Miodrag Hojda
operator: Viorel Jiva
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri