Sari la conținut

Obiective turistice, sub pavaj. Turiştii care ajung la Timişoara nu pot admira băile turceşti


„Turiștii care ajung în centrul istoric al Timișoarei și vor să viziteze băile turcești au parte de o surpriză. Acestea au fost îngropate, iar tot ceea ce pot admira e pavajul colorat” - Vlad Ungar, reporter Digi24 Timișoara.

Deși recunosc că Timișoara e orașul cu cele mai importante monumente otomane din ţară, autorităţile au decis că e mai bine ca turiștii să le admire... de la distanță.

Turiștii... va fi mai degrabă o reprezentare a băilor turcești, asta vor vedea, o reprezentare marcată în paviment”, spune Sorin Predescu, directorul executiv al Direcției de Cultură și Patrimoniu Timiș.

„Mi-ar place să văd istoria trăită. O să vedem niște desene pe asfalt care nu cred că au nicio valoare”, spune un timișorean.

„Exact când te uiți la o femeie sexy îmbrăcată cu paltonul pe ea. Nu mi se pare corect, trebuia lumea să le vadă”, admite un altul.

Iar ca turiștii să nu plece din Timișoara doar cu o fotografie cu pavajul colorat, autoritățile locale au găsit soluția.

„Să creem o machetă cu tot ce se acoperă în Piața Libertății. Să dăm și o notă de spectaculozitate”, precizează Nicolae Robu - primarul Timișoarei.

Reprezentanții Muzeului Banatului au încercat să oprească îngroparea monumentului istoric, fără succes, însă.

„Am făcut o contestație la ministrul Culturii și la Minister [...] încă nu am primit niciun răspuns”, adaugă Claudiu Ilaș, directorul Muzeului Banatului Timișoara.

Băile turcești au fost construite în urmă cu 300 de ani și dezgropate în anul 2013, în timpul lucrărilor de reabilitare la centrul istoric.

Reporter: Vlad Ungar

Operator: Mihai Pop

Pe aceeași temă