Sari la conținut
News Alert

Olimpiada, în alb-violet 

Săptămâna Olimpismului la Biblioteca Universității „Politehnica” din Timişoara a avut ca punct culminant întâlnirea cu foşti participanţi sau medaliaţi la Jocurile Olimpice de vară desfăşurate în cele mai recente şapte decenii. Toți, sub egida clubului sportiv al Politehnicii. Cei prezenți au primit plachete și diplome și au împărtășit emoțiile unei participări la Olimpiadă.

„Am avut oferte de la Steaua și Dinamo, am ales însă Timișoara ca să îmi fac și un viitor profesional, deci se pare că am ales foarte bine pentru că m-am realizat ca om, ca sportiv”, își amintește Alexandu Buligan, bronz cu naționala de handbal la JO din 1984.

Alături de Alexandru Buligan, au mai fost premiați Alexandru Folker, Roland Gunesch – care au făcut și ei istorie în sportul cu mingea mică.

„Venind la liceul 4 făceam diverse antrenamente și cu Politehnica, cu echipa mare și Roland Gunesch tocmai se întorsese de la campionatul mondial, era un eveniment să te antrenezi cu un campion mondial, să fii alături de el, neștiind că în viitor va fi ca un frate mai mare al meu”, rememorează Alexandru Fölker, medaliat la JO din 1976, 1980 și 1984.

Distincții au primit și Doina Moț, care a terminat pe locul 4 olimpiada de la Tokyo din 1964, cu echipa feminină de volei, precum și Mihai Coste și Mihai Grigorovici, care au obținut aceeași clasare la competiția din Japonia. Marian Costescu, particpant la Olimpiada din 1972, la pentatlon modern, Carmen Macoviciuc, aur la JO din 1996 de la Atlanta, în proba de 2 vasle, dar și antrenorul emerit Emil Grozescu, cel care a cărui sportivi au strâns, de-a lungul timpului, peste 300 de medalii naționale și internaționale.

„Pentru mine olimpiada a fost vârful performanței sportive pe care o visează orice antrenor și în cei 50 de ani de activitate, unul din obiectivele realizate s-a întâmplat la Moscova”, a spus și Emil-Alexandru Grozescu, antrenor emerit la atletism.

De-a lungul săptămânii olimpismului, holul Bibiliotecii Universității Politehnica găzudiește și o expoziție tematică, în care se regăsesc mai multe obiecte din colecțiile personale ale sportivilor timișoreni prezenți la Jocurile Olimpice, în ultimele decenii.

Reporter: Claudiu Sav

Operator: George Ștefăniță