Operaţie salvatoare, în premieră naţională. Un bărbat de 67 de ani a fost salvat de la moarte

Data publicării:
operatie prima

Bărbatul a fost preluat de o ambulanţă de la domiciliu, acolo unde se afla în comă de mai multe ore. După ce a fost consultat de o echipă de medici de la Urgenţă, neurologi, radiologi şi anestezişti, s-a ajuns la concluzia că singura metoda de salvare este trombectomia mecanică, adică extragerea cheagului de sânge care bloca o arteră principală a creierului.

”Intervenţia este o premieră pentru România, însă nu poate fi aplicată tuturor pacienţilor care au suferit un accident vascular cerebral”, afirmă Cristian Mihalea, medic specialist radiolog.

Doi dintre medicii care au realizat intervenţia sunt români, plecaţi în Franţa, care doresc să se întoarcă pentru a profesa la Timişoara. Spitalul Judeţean a creat Compartimentul de Radiologie Intervenţională. Acesta însă nu poate funcţiona fără o finanţare adecvată din partea Ministerului Sănătăţii. Cei doi specialişti vor munci deocamdată cu contract de colaborare şi angajare cu jumătate de normă.

Materialele pentru o astfel de intervenţie costă aproximativ 5.000 de euro şi sunt de unică folosinţă. Unitatea sanitară mai poate susţine încă trei sau patru astfel de cazuri, apoi va cere finanţare autorităţilor centrale.

Reporter: Maria Rohnean
Operator: Mihai Pop
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri