Sari la conținut
News Alert

Opere de artă, din aţă şi cuie

Un job care nu este pentru oricine. Aşa îşi descrie Raluca Iov pasiunea. Tânăra de 28 de ani din Timișoara a început să deseneze de mică, a studiat ceramica în liceu, elemente de tapiserie în facultate și moda la masterat. Cât despre noţiunile de Strig Art, acestea le străpânește de doar câteva luni. Suficient cât să-i convingă și pe alţii să încerce.

"Mă ocup cu ațe, îmi place idea și am găsit pe net, efectiv, Sting Art. Din centimetru în cetimetru se bat cuie, pe conturul modelului și cu ațe se începe dintr-un colt, se face conturul și pe urmă se face o structură de aţe, se ţese într-un fel", explică Raluca Iov, artist handmade autohton.

Deși la o aruncare de privire pare ceva complicat, în realitate, fiecare poate crea teșătura în propriul stil. Ideea a prins la timișoreni, astfel că atelierul de String art, deschis în cadrul Festivalului Plai, a devenit neîncăpător. De la eroi din benzi desenate, pentru băieți, la note muzicale, inimioare sau mesaje, pentru fete, planșele au fost pregătite atent pentru cei care s-au încumetat să transforme ața și cuiele în opere de artă.

Deși pare imposibil, string art-ul și crearea de obiecte handmade pot reprezenta un mod de a te întreține. Cel puțin așa susține Raluca Iov. Românii mai au însă de învățat să aprecieze munca artiștilor, spune tânăra.

"Nu prea apreciază ca și preț opera, pentru că sunt mulți care nu au lucrat niciodată cu croșeta sau cu mașina de cusut. Dacă nu este un produs de brand, care să zicem că e recunoscut și costă mulți bani, un obiect făcut de un singur om nu pare așa de greu de făcut", ne-a mai spus Raluca Iov .

Festivalul Plai, unde are loc atelierul, se desfășoară în perioada 12-14 septembrie, la Timișoara. Evenimentul a ajuns la a noua ediție și le-a pregătit timișorenilor concerte în aer liber, spectacole de dans sau proiecții de filme. Prețul unui abonament pe trei zile este de 110 lei, iar pentru o zi biletul costă 50 de lei.

Reporter: Raluca Popa
Operator: Dan Şoşdean
Editor Web: Răzvan Bulacu

Pe aceeași temă