Oraș cu apă nepotabilă

Data publicării:
oras ineu apa


Deşi apa nu este considerată conformă nici pentru băut şi nici pentru gătit, cei mai mulţi locuitori din Ineu continuă să o folosească, fiartă pentru mâncare. Oamenii spun că altfel ar   prea multă apă plată, care costă mai mult decât apa de la reţea.

Cu gătitul... mai fierbem mai bine că.... chiar să cumpărăm atâta apă plată de gătit e cam prea mult şi nu ne prea permitem”, spune o localnică.

Eu tot timpul consum apă plată! [Aşa că nu vă afectează acum asta?] Nu, nu. [Şi pentru mâncare ce fel de apă folosiţi?] De la reţea. Normal, ca până acum”, admite o altă localnică.

„Cumpărăm tot timpul, nu numai acuma, cumpărăm periodic câte zece, douăzeci, treizei de litri de apă să ne ajungă o săptămână. [Dar acuma nu mai e bună nici pentru mâncare, cum vă descurcaţi?] O fierbem!”, spune un alt locuitor din Ineu.

Probleme au fost descoperite la parametrii ce arată concentraţia de fier și mangan. Neconformități sunt și în ceea ce priveste nivelul clorului din apă.  Ca o măsură suplimentară, Primăria Ineu s-a angajat să asigure din fonduri proprii apa plată pentru familiile care au copii sub trei ani şi nu au bani să o cumpere. Oricum, Direcţia de Sănătate Publică spune că şi în cazul consumării apei de la reţea nu există riscuri de îmbolnăvire.

„Pe termen scurt – nici un risc, pe termen lung probabil, pe termen mediu nu”, explică dr. Dana Negru – director adjunct DSP Arad.

În epoca tehnologiei, vestea restricţionării consumului apei potabile a ajuns cu greutate la populaţie, pentru că instituţiile implicate au comunicat greu între ele. Compania de Apă Arad avea termen de la Direcția de Sănptate Publică să rezolve problemele care cauzau parametrii neconformi până pe 18 martie însă acest lucru nu s-a întâmplat.

„Având în vedere că în data de 18 martie Compania de apă SA  Arad nu a prezentat spre DSP până la ora două jumate, trei nimic, noi luni am restricţionat”, spune dr. Dana Negru, director adjunct DSP Arad.     

„Compania de apă ne-a înştiinţat vineri, dar sigur că a ajuns în corespondenţă abia luni dimineaţa, şi Direcţia de Sănătate Publică ne-a înştiinţat luni şi am abia ieri dimineaţă”, precizează Călin Abrudan, primarul orașului Ineu.

„Compania de apă a trimis o informare privind apa destinată consumului uman către Primăria Ineu în data 16 martie, estimăm că această situaţie se va rezolva în maxim două săptămâni”, a declarat și Monica Iovan, purtător de cuvânt Compania de Apă Arad.

Ineul are o staţie nouă de tratare a apei construită din fonduri europene care stă degeaba de când a fost terminată în 2011 pentru că nu a fost legată la reţea. Problemele cu apa au apărut pentru că la actuala staţie se execută lucrări de reparaţii.

Reporter: Dan Codre

Operator: Cristian Kovacs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri