Sari la conținut

Orașul cu „tichie de mărgăritar”

În Brad nu există rețea de gaz metan. Singura sursă de încălzire e o centrală cu păcură situată în afara orașului. Prețul combustibilului a crescut însă de 6 ori în ultimii ani, motiv pentru care și gigacaloria costă aproape 1000 de lei. 2600 de apartamente din oraș depind de căldura furnizată de această centrală. 

„În Brad, gigacaloria e cea mai scumpă din țară. Ea costă 997 de lei, populația plătește 295 de lei, iar restul e subvenționat de la bugetul local. Asta înseamnă mai exact că municipalitatea are nevoie de peste 6 milioane de lei pentru a asigura subvenția pentru cele 5 luni de iarnă”, Andrada Velciov, Digi24 Timișoara.

„Cât din cele 6 milioane sunt acum disponibile la bugetul local? În bugetul anului am avut 2,2 milioane, acum mai avem 1 milion pentru lunile noiembrie-decembrie, și din ianuarie intrăm în bugetul anului viitor. Am trimis deja proiectul de hotărâre de guvern la bucurești, este în analiză, este argumentat, și credem că și în acest an vom beneficia de o sumă din fondul de rezervă ”, Aurel Circo, viceprimar Brad.

Și chiar dacă situația bugetului local nu e tocmai roz, edilii din Brad au considerat ca orașul are nevoie de un monument al eroilor, pentru care scot din vistierie aproape 300.000 de lei. 

„Am considerat de cuviință să-i omagiem printr-un monument al eroilor, o intenție care datează de câțiva ani, dar care n-a putut fi finanțată până în acest an”, Aurel Circo, viceprimar Brad.

„Monumentul eroilor va fi amplasat în locul acestei troițe. El va fi compus din 3 coloane înalte de 9 metri, pe ele vor fi basoreliefuri din bronz. Coloanele vor fi amplasate pe un postament placat cu travertin", Andrada Velciov, Digi24 Timișoara.

Localnicii din Brad nu văd rolul momumentului ce va fi ridicat în parcul central și identifică însă alte priorități în oraș. De exemplu, prețul gigacaloriei. 

„Cea mai scumpă din țară o plătim noi. Monumente ce să facem cu ele? Care le-or avut le-or dat jos”.

„Un monument al eroilor, sau să dea bani pentru subvenția la gigacalorie? Mai bine a doua, a doua variantă. Să lase investițiile în prima întrebare și să investească într-a doua”.

„După părerea mea, cum au și alții, era mai bine în alt scop. Căldura, da, asta”.

În fiecare an, edilii din Brad promit că în oraș va fi construită o centrală termică proprie, sau că Bradul va fi racordat la magistrala de gaz. Când vine iarna însă, salvarea stă tot în mâinile guvernanților. Pentru a nu lăsa mii de oameni în frig, executivul alocă mereu fonduri pentru furnizarea căldurii în oraș.