Sari la conținut

Pacient de 300 de kilograme, operat la Timişoara. Ce soluție vor adopta medicii pentru a-i scădea greutatea

De altfel, ultimele luni au fost un calvar pentru Robert. S-a îngrăşat excesiv şi nu se mai putea mişca. Nici drumul până la Timişoara nu a fost uşor. Ajuns aici, opt pompieri şi mai mulţi medici au ajutat la transportul bărbatului până pe Secţia II Chirurgie a Spitalului Judeţean.

Robert Cogeanu a început să se îngraşe în urmă cu 14 ani, din cauza alimentaţiei nesănătoase şi a sedentarismului. În ultimele şase luni, însă, situaţia a devenit critică. A apelat la mai multe clinici din ţară pentru a fi operat, însă peste tot a primit numai refuzuri.

”Am fost la spital la noi, la Paşcani, după aia am fost la Iaşi, la Bucureşti. Tata a vorbit cu mai mulţi medici de la Iaşi, toţi spuneau că s-ar apuca, dar le e frică, pentru că trebuie să slăbesc măcar 100 de kilograme pentru că am o greutate foarte mare”, a afirmat Robert Cogeanu.

La Bucureşti însă, medicii i-au cerut o sumă de care nu dispunea: ”La Bucureşti, 15.000 de euro şi 45 de zile de internare”. Mai mulţi oameni de afaceri din Timişoara au aflat de povestea bărbatului, şi vor suporta toate cheltuielile medicale, câteva mii de euro.

 

Intervenţia constă în secţionarea longitudinală a stomacului, organ din care medicii vor îndepărta un procent de 90%. Astfel, pacientul nu va putea mânca decât foarte puţin.

 

”El va începe să scadă în greutate, scăderea ponderală va fi în general, la aceşti pacienţi, de ordinul a 30-40-50 de kilograme pe lună, după care scăderea nu mai este aşa de brutală, ci progresivă, în aşa fel încât după un an de zile să ajungă la 150 de kilograme”, spune Constantin Duţă, medic chirurg Spitalul Judeţean Timişoara.

 

Plin de speranţă, Robert a ajuns aseară la Timişoara, după un drum de 12 ore cu o ambulaţă SMURD de victime multiple. Pompierii şi medicii l-au transportat până pe secţia de Chirurgie II: ”Mai mulţi, trebuie să apucăm cu toţii, da? Hai!”

 

Alături de el este în permanenţă tatăl său. ”Greu, dependent de oxigen, aici a fost ultima salvare a lui. A căzut într-o depresie şi de-atunci a luat tratament depresiv şi, an de an, s-a îngrăşat, dar în ultimele şase luni, enorm, enorm! A luat aproape 50 de centimetri în circumferinţă, în ultimele două luni, n-a mai putut merge deloc”, spune Petre Cogeanu.

Operaţia la care va fi supus Robert nu este lipsită de riscuri, mai ales că suferă de diabet şi probleme grave ale inimii, toate cauzate de kilogramele în exces. După intervenţie, va trebui să adopte un regim alimentar pentru tot restul vieţii.

reporter: Maria Rohnean
operator: D. Şoşdean/ C. Pîrlogea
editor web: Călin Țenche