Pacienții spitalelor din Timiș renunţă la recuperarea banilor din cauza birocraţiei 

Data publicării:
n06 birocratieMedicamente ICON

Există anumiţi pacienţi care, în virtutea dreptului de asigurat, sunt hotărâţi să urmeze toate regulile ca să-şi primească banii înapoi. Cererea de rambursare, alături de un dosar întreg cu acte, trebuie depuse la secretariatul unităţii sanitare, instituţie care, de altfel, trebuie să restituie banii.

Florin Bârsăşteanu, directorul medical al Spitalului Judeţean Timişoara, ne explică ce presupune procesul de recuperare a banilor: "Un referat din partea medicului curant, o aprobare din partea şefului de secţie şi a directorului medical, apoi se întocmeşte, în maximum 30 de zile de la externare, un dosar de rambursare".

De luna trecută, însă, doar pacienţii care au nevoie urgentă de un produs de care spitalul nu dispune, au dreptul la recuperarea banilor.

Mihai Ionac, şeful Secţiei de Chirurgie Vasculară din cadrul Spitalului Judeţean Timişoara, ne spune care este situaţia în care medicii aleg să ocolească regulile: "Medicamentul fără de care starea pacientului se poate agrava şi nu mai ai timp nici să faci referat, nici să aştepţi aprobări ca să decizi să-l trimiţi pe pacient să-şi cumpere medicamentul respectiv. Îi scriem, pur şi simplu, o reţetă de mână şi se duce la cea mai apropiată farmacie".

Aşadar, cu cât mai stricte şi mai complicate sunt procedurile, cu atât mai puţini pacienţi aleg să ceară rambursarea banilor. Dintre cei 1500 de pacienţi internaţi lunar într-o singură secţie, doar 15 depun cerere pentru returnarea banilor pe medicamentele sau materialele achiziţionate pe perioada internării. Cauza principală o reprezintă birocraţia.

Doar 74 de pacienţi dintre cei peste 20.000 internaţi de la începutul acestui an au depus dosare ca să-şi recupereze banii. Niciunul nu a primit înapoi sumele solicitate, deoarece spitalul încă mai plăteşte pentru bolnavii care au cerut recuperarea sumelor în 2011 şi 2012. Unitatea sanitară alocă în fiecare lună 30.000 de lei în această direcţie, iar cea mai mare sumă cerută de un pacient poate ajunge chiar şi la 5.000 de lei.

reporter: Maria Rohnean
operator: Tiberiu Alasu
editor web: Răzvan Bulacu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri