Sari la conținut
News Alert

Pagubă de jumătate de milion de euro, prejudiciu zero

În urmă cu trei ani, Curtea de Conturi verifica mai multe documente la Primăria din Lugoj și a găsit nereguli la unele contracte.

„Reprezentanții Curții de Conturi au descoperit că cele două firme care s-au ocupat de sistemul de iluminat public din Lugoj au încheiat cu primăria contracte fără garanție. Așa că, în primii doi ani după finalizarea lucrărilor, toate cheltuelile de reparații , dar și de întreținere au fost suportate din bani publici” - Vlad Ungar - reporter Digi24 Timișoara.

Decizia NR.83 din 22.08.2013/Camera de Conturi Timiș decide: „2.5 Stabilirea întinderii reale a prejudiciului estimat de auditorii publici externi în sumă de 574.004 lei în relația contractuală cu S.C. Elba S.A. & S.C. AEM S.A.”   

Primăria din Lugoj a contestat decizia în instanță și a pierdut procesul.

„Primăria trebuie să îndeplinească toate obligațiile care au fost stabilite de auditorii Curții de Conturi în acel raport, printre acestea se regăsesc și acelea de a stabili cu exactitate prejudiciile”, spune Marius Cojocaru, expert în comunicare la Curtea de Apel Timișoara.

Iar reprezentanții Primăriei din Lugoj spun că exact asta au făcut.

„Camera de Conturi a estimat un prejudiciu, rămânând ca el să fie stabilit în concret dacă există și cuantumul lui de către Primărie. S-au încuviințat și s-au efectuat două expertize tehnice, contabile, în primă instanță și în recurs, iar ambele expertize au arătat că prejudicul nu există”, explică Anton Trăilescu, avocatul Primăriei Municipiului Lugoj.

Neregulile au ajuns și la urechile localnicilor:

„Firma care execută lucrarea trebuie să asigure și garanția, în contractul de lucrări trebuia prevăzută și garanție”, spune un localnic.

„Din moment ce este în garanție, de ce să dea din banii publici care se pot folosi în altă parte”, spune un altul.

În luna martie a acestui an, procurorii DNA au ridicat mai multe documente de la Primăria Lugoj legate de investițiile făcute în perioada 2010-2014, iar o anchetă este în plină desfășurare. Bugetul orașului Lugoj pe anul 2015 a fost de aproximativ 100 de milioane de lei.

Reporter: Vlad Ungar

Operatori: Adrian Ionescu și George Ștefăniță