Pagubă în loc de vise. Românii au plătit 500 de lei pentru contractele de muncă

Data publicării:
vise

Sute de români, din toate colţurile ţării, au venit la Timişoara pentru a semna contracte cu o firmă de recrutare a forţei de muncă. Au achitat 500 de lei pentru diferite taxe şi întocmirea dosarului. Li s-a promis că vor pleca la muncă în străinătate, dar nu s-a întâmplat aşa. Unul dintre ei a venit tocmai de la Sibiu. Nu a citit de la început toate clauzele contractului şi acum spune că a rămas cu paguba.

”M-am dus la firmă. Au zis că trebuie să facem actele repede că nu mai este timp. Am făcut actele, am semnat contractul şi după ce am ieşit din firmă am verificat numele angajatorului de pe contractul individual de muncă. Ori, verificând direct în Germania, pentru că am prieteni în Germania, am constatat că acea adresă nu există, că acel angajator nu există”, spune un păgubit din Sibiu.

Un alt păgubit e din Slatina şi trebuia să plece în Germania din luna iunie. El nici măcar nu a primit o copie după contract. ”Ne-au cerut 500 de ron pentru perfectare, legalizare, traducere, înregistrare la Registrul Comerţului din România şi contract de angajator pe care l-am semnat acolo. Nu mi l-au dat. Ei folosesc tot felul de tertipuri, ba contract de angajator, ba contract de mediere. Deci eu am fost în luna iunie şi mi s-a spus că în câteva zile trebuie să plec. Am văzut că nu mă mai sună şi de atunci am tot încercat. Mi s-a spus că s-a creat un decalaj. Practic, garanţii nu au fost, decât acel contract de mediere”, precizează Cristian DeMezzo, un păgubit din Slatina.

La fel a păţit şi un arădean. A dorit ca identitatea lui să fie ascunsă, dar ne-a povestit că trebuia să plece de aproape două luni în Germania, însă şi-a pierdut speranţa.

”Eu am semnat contractul în 7 iulie şi eu trebuia să plec pe 15 iulie în Germania la o firmă de curierat. Eu am semnat într-o zi de vineri. Luni m-au şi sunat să îmi spună că se amână plecarea din data de 15 datorită faptului că patronul german nu are nevoie de oameni pe moment, dar nu e nicio problemă, în maxim 2 săptămâni, ulterior, şi voi pleca. I-am mai sunta de vreo 3 - 4 ori, mi-am dat seama că e ţeapă, pe româneşte, şi aşa, ca fraierul, m-am lăsat păgubaş”, ne-a transmis un păgubit din Arad.

Reprezentanţii firmei timişorene susţin că oamenii care au semnat contractele cu ei vor pleca în străinătate, dar nu au putut să ofere şi un termen. Între timp, şase dintre păgubiţi au depus sesizări la Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiş. Problemele descoperite de inspectori sunt legate de clauzele din contract. Astfel, în caz de reziliere sau dacă nu se pleacă la muncă, oamenii primesc înapoi doar 15% din bani.

”Problema este că de multe ori persoanele sunt neatente. Acolo sunt tot felul de clauze care spun că în caz că nu va pleca la muncă în străinătate i se va da înapoi 15% din suma încasată. Ceea ce este clar că suma este mică, cea pe care o va primi, iar firma rămâne cu o sumă destul de mare”, ne-a declarat Pavel Kasai, inspectorul şef al ITM Timiş.

Potrivit reprezentanţilor ITM Timiş, lunar, se primesc aproximativ 10 sesizări împotriva activităţii firmelor de plasare a forţei de muncă în străinătate din judeţ.

Reporter: Caterina Ledrer
Operator: Dan Petcu
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri