Sari la conținut

Pantofii viitorului, proiectați la Timișoara. Doi studenți au realizat branțurile care fac masaj

”Atunci când utilizatorul pășește, pe telefon se văd punctele în care acesta exercită presiune” - Lucian și Alex sunt studenți la Universitatea Politehnica. Timp de o lună au lucrat la branțul cu senzori și la pogramul ce transmite informația din șosete, direct pe telefonul mobil.

”Odată ce branțurile sunt introduse în pantofi, aplicația începe să măsoare numărul de pași. Spre exemplu, dintr-un capăt în altul al biroului, aplicația îmi arată că am făcut exact șase pași”, spune Vlad Ungar, reporter Digi24 Timișoara.

”În afară de numărul de pași pe care îl face utilizatorul mai putem identifica anumite modele, spre exemplu modelul unei sărituri sau modelul unor persoane care nu pășesc corespunzător”, susține Lucian Todorescu, student.

Alex, de exemplu, s-a ocupat de comenzile ce sunt transmise către telefonul mobil. Pantofii l-au ajutat și pe el să descopere că are o problemă medicală.

”Poate aș fi știut, dinainte să mă duc la doctor aș fi știut că am o problemă sau nu calc cum trebuie. Pentru persoanele care conduc e foarte obositor să stai cu piciorul pe pedală și tocmai de aceea am pus și niște motoare care vibrează și îți fac masaj”, afirmă Alexandru Gălușcă, student.

Specialiștii în medicină sportivă recunosc și ei utilitatea aplicației și se gândesc deja să o introducă în antrenamentele sportivilor.

”Prin creare acestor branțuri minimalizăm aceste deficient și asigurăm confortul, având o eficiență mai mare în sport. Ceea ce este fantastic, te ajută să vezi numărul de kilometri parcurși, numărul de pași”, spune lect. univ. Bogdan Almăjan, preparator fizic.

Cei doi tineri mai au nevoie de câteva mii de euro ca să transforme în business branțurile hi-tech. Un astfel de produs va costa aproximativ 500 de lei.

Reporter: Vlad Ungar
Operator: Mihai Pop
Editor web: Călin Țenche