Sari la conținut

Parc ecologic în centrul Timișoarei: va avea alei ecologice și corpuri de iluminat pe bază de energie solară

Situat la doi pași de sediul în care își desfășoară activitatea aleșii locali, Parcul Justiției din Timișoara va arăta promițător după ce va fi modernizat.

”Cei 26 000 mp pe care se întinde Parcul Justiției vor avea un aspect complet diferit. Din loc în loc se vor planta insule de flori, aleile betonate vor fi înlocuite cu unele ecologice, alcătuite integral din pavele de beton, iar corpurile de iluminat vor fi completate cu unele pe bază de energie solară”, ne precizează Raluca Popa, reporter Digi 24 Timișoara.

Cei care traversează parcul din centrul Timișoarei pot observa cu ușurință aleile degradate. Însă, în locul acestora se vor monta alei ce permit infiltrarea apei din irigații și precipitații.

Concept ecologic pentru parc

”Infrastructura aleilor propuse este total ecologică, permiţând infiltrarea apei, refolosibilă, adică se poate desface şi reface foarte ușor, fiind şi ușor de întreţinut. Odată cu refacerea sistemului de alei se vor reface bordurile”, se arată în proiectul Primăriei Timișoara.

”Am încercat să adoptăm în cadrul acestui proiect, soluții cât mai mult posibil ecologice. Astfel, iluminatul public se va realiza cu stâlpi cu o înălțime de 4 metri și cu becuri alimentate prin energie electrică produsă prin panouri fotovoltaice”, ne-a declarat Dan Diaconu, viceprimarul Timișoarei.

Cât despre vegetație, vor predomina lalelele și narcisele, dar și alte flori în culorile roșu, purpuriu, albastru, galben și portocaliu. Se vor monta bănci și coșuri de gunoi nou-nouțe, dar și instalații de irigare.

”Sunt sigură că o să arate foarte bine, fiind în vecinătatea primăriei, probabil că se va avea în vedere un peisaj plăcut. Aleile vor fi cu siguranță refăcute, arbori sunt, poate ceva peisagistică”,
”Trebuie și flori și arbori, dar arborii sunt de bază”,
”E un lucru bun că ne permitem să ne gândim și la aspectul ăsta. Sper chiar să se întâmple, să nu fie doar vorbe”.

Reprezentanții Primăriei Timișoara susțin că lucrările ar putea începe în cel mult două luni, după semnarea contractului de finanțare și organizarea licitației pentru execuția lucrărilor. Finanțarea europeană pentru renovarea parcului este de aproximativ 375.000 euro, restul fiind contribuția municipalității.

Reporter: Raluca Popa
Operator: Viorel Jiva
Editor web: Călin Țenche