Sari la conținut

Pasiune fără limite. Un copil din Petroșani impresionează cu talentul său la pian

Vă propun să-l cunoaștem pe Fabian, băiatul care a câștigat până acum premii la 30 de concursuri naționale și internaționale si care visează să studieze la Conservatorul din Moscova. Realizările sale sunt cu atât mai remarcabile cu cât mama sa a murit într-un accident rutier si de atunci este crescut de o mătusă.

Sunt secvențe de la Concursul Internațional de Interpretare de la Nisa, din Franța, una dintre cele mai prestigioase competitii din lume. Fabiani Prcsina a impresionat juriul și s-a întors în România cu premiul I.

„Am avut niște emoții constructive, recunosc, au fost copii foarte buni, concurență foarte mare. [Cu ce i-ai convins pe cei din juriu?] Cu o piesă de bach, o inverțiune la 3 voci, și a doua piesă, la alegere, un preludiu de george enescu”, povestește Fabiani Prcsina, micuțul pianist.

Are un talent prin faptul că emană, în momentul în care cântă transmite ceea ce cântă, pentru că hai să fim serioși, dacă învățăm să cântăm la pian, poate fiecare cântă perfect notele, diferența face ce ceea ce transmiți în momentul în care cânți", spune Beatrice Munteanu, tutorele său legal.

Fabiani a câștigat deja zeci de concursuri naționale și internaționale. Profesoara de   îi stă alături în fiecare zi .

„La fabiani este o plăcere de a cânta în public, pe care la ceilalți copii nu am întâlnit-o, apărea un soi de inhibiție. Fabiani într-un concurs dă tot. Este foarte multă muncă în spatele fiecărei lucrări pe care o studiază, foarte multă muncă”,  explică Adina Stan, profesoară de pian.

„Prima oară, deci prima dată când am făcut pian nu am știut, eram copil, eram mic, nu îmi stătea gândul la toate visele posibile din lume, dar, după primul concurs, a început visul”, mai spune Fabiani.

Micuțul pianist spune că orele de repetiții nu îi încurcă programul și că viața sa este exact ca a oricăui alt băiat de 12 ani. Este elev în clasa a 6-a la Colegiul I.G. Duca din Petroșani. Doar talentul si pasiunea pentru pian îl diferențiază de colegii săi.

„Am timp liber, am timp liber, ajung acasă, fac temele, pianul și în restul zilei sunt liber și am timp. [În afară de pian ce altă mare pasiune mai ai? Sau e suficient pianul?] Vara mă joc pur și simplu, cu lut, cu de toate", continuă micuțul pianist.

Visul cel mare al lui Fabiani este să studieze la Conservatorul din Moscova. 

Reporter: Andrada Velciov

Operator: Tiberiu Mariș