Patrimoniul istoric, ignorat de autorități. Președintele CJ Timiș refuză cumpărarea casei Muhle

Data publicării:
casa muhle

Construită în urmă cu două secole, casa fostului florar al Curții Imperiale de la Viena, Wilhelm Muhle, este inclusă pe lista monumentelor istorice protejate. Dar strălucirea de odinioară a pierit odată ce imobilul a ajuns pe mâna unui clan de romi.

”În prezent, monumentul istoric are, în loc de acoperiș, o folie de plastic și scânduri, geamurile și tencuiala nu mai există, iar pereții sunt sprijiniți de bârne de lemn. Casa a ajuns în această situație în ultimii trei ani, timp în care proprietarul a refuzat să facă vreo lucrare de reabilitare”, spune Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timișoara.

”Este o ruină. Monument istoric, da!”, ”Ar trebui să se lucreze, să se facă ceva, să nu se piardă. E păcat”, ”E de mult aşa. Şi arăta şi mai rău parcă înainte”, afirmă timișorenii.

Problemele au început în 2012. Atunci primăria a emis un aviz de construcție pentru reparația imobilului. Proprietarul, în loc să facă lucrările de reabilitare, a dat jos acoperișul și tencuiala, lăsând casa pradă intemperiilor. Autoritățile locale nu au putut face altceva decât să îl cheme în fața instanței. După două procese, dosarul se rejudecă acum la Tribunalul Timiș.

”Calea care trebuie urmată este aceea a justiţiei şi obligarea proprietarului să readucă la starea iniţială acest monument, pe cheltuiala proprie. Fie că o face el, fie că o face primăria, ar crea şi un precedent pozitiv pentru toate celelalte monumente”, ne-a declarat Dan Diaconu, viceprimarul Timișoarei.

Consiliul Județean Timiș este o altă instituție care ar putea cere exproprierea imobilului istoric, pentru care proprietarul solicita 2,5 milioane de euro. Un singur consilier judeșean se implică însă. El a întocmit un proiect prin care Casa Muhle să fie declarată de interes public și transformată în muzeu.

”Acesta este elementul cel mai important: declararea utilităţii publice, de interes local, al acestui proiect. Urmează apoi alte etape cum ar fi evaluarea imobilului, realizarea expertizei tehnico-economice a proiectului nostru, bineînţeles cu finanţare de la Consiliul Judeţean. Atunci se ajunge, în final, la o justă despăgubire a proprietarului. Acesta se va face conform legii printr-o sentinţă judecătorească”, ne-a transmis Marius Martinescu, consilier județean.

De la vârful insituției vine însă Un răspuns ferm. ”Ideea pe care am înţeles că vor să şi-o aroge unii dintre colegii mei consilieri este ca prin Consiliul Judeţean să facem acea expropriere mi se pare deplasată. Să plăteşti 2 milioane pe expropriere şi să mai bagi 2 milioane în ea ca să facem... ce?”, ne-a declarat Titu Bojin, președintele CJ Timiș.

La finalul acestei luni, când se reunesc aleșii județeni în ședință, vom afla care va fi soarta casei în care a locuit cel care a dat Timișoreani numele de "oraș al florilor".

Robu, despre Casa Muhle: nu merită să preluăm răspunderea pe care o are proprietarul actual 

Reporter: Caterina Ledrer
Operator: George Ștefăniță
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri