Percheziții la Spitalul Athena din Timișoara, pe urmele unor pacienți-fantomă. Directorul și asistenta șefă au fost reținuți

Data publicării:
spitalul athena



Anchetatorii au ridicat mai multe documente contabile, dar și fișe de evidență a pacienților. Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Timiș a descoperit neconcordanțe între asigurații din baza lor de date și presupuși pacienți, care au suferit intervenții chirurgicale la Spitalul Athena din Timișoara.

Se presupune că ar fi vorba despre pacienți-fantomă, care n-ar fi fost niciodată internați și n-au beneficiat niciodată de servicii medicale, însă spitalul a cerut decontarea unor cheltuieli. Nu se cunoaște o valoare exactă a prejudiciului, estimat între 100.000 și 200.000 de lei

Se efectuează cercetări pentru săvârșirea infracțiunilor de înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

”Reprezentanţii acestei unităţi sunt suspectaţi că, începând cu anul 2012, ar fi indus în eroare Casa Judeţeane de Asigurări de Sănătate Timiş, prezentând pentru decontare servicii medicale fictive. Aceştia ar fi întocmit foi de observaţie clinică generală pe numele unor pacienţi fictivi, în care ar fi fost menţionate prestarea unor servicii nereale. Acţiunea a beneficiat de suportul tehnic şi informativ al Serviciului Român de Informaţii.”, a anunțat IPJ Timiș.



UPDATE 2. Directorul Spitalului Athena și asistenta-șefă au fost reținuți pentru 24 de ore.

Ei nu au vrut să le declare nimic procurorilor. La audieri a fost prezent și contabilul spitalului, care a susținut că e nevinovat, că nu făcea decât actele contabile, fără să știe dacă fișele pacienților sunt trucate sau nu. Contabilul a fost lăsat în libertate.

UPDATE 1. În urmă cu puțin timp, perchezițiile s-au terminat la spitalul privat. De aici, anchetatorii au plecat cu mai multe cutii cu documente. În plus, la audieri au fost duși directorul spitalului, asistenta-șefă și contabilul unității

Toți trei vor trebui să explice cum a fost posibil ca spitalul să ceară decontarea unor intervenții medicale și îngrijiri pentru pacienți fantomă. Anchetatorii spun că bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate Timiș a fost fraudat încă din 2012, prejudiciul ridicându-se la aproximativ 200.000 de lei.

 

Pe de altă parte, ancheta este departe de final, iar procurorii spun că sunt șanse mari să apară noi cazuri de pacienți-fantomă, mai ales că polițiștii au răscolit fișelele tuturor pacienților, iar cazurile care ridică semne de întrebare vor fi analizate. 

reporter: Gerhald Ernst
operator: Viorel Jiva
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri