Sari la conținut

Pericol de inundații, înlăturat după 10 ani. Rămân, totuși, în pericol circa 30 de case

Digul din Gătaia a fost consolidat şi supraînălţat cu un metru. Adică a fost readus la înălţimea pe care o avea în anul 2005, atunci când a fost rupt. Odată cu finalizarea lucrărilor, localnicii nu mai trebuie să se teamă de eventuale inundaţii.

Din cele 2.300 de gospodării din oraşul Gătaia şi satul aparţinător, Sculea, rămân totuşi în pericol 30 de familii. Şi asta pentru că grădinile lor sunt protejate de apele râului Bârzava de un dig din beton vechi de 30 de ani. Acesta este fisurat, iar oamenii se confruntă cu aceleaşi probleme de 10 ani. Familia Câmpean, de exemplu, şi-a văzut, în 2005, agoniseala măturată de ape.

Timp de 10 ani, familia Câmpean a muncit pentru a remedia stricăciunile provocate de inundaţiile din 2005. Nici acum membrii familiei nu dorm liniştiţi atunci când plouă din cauza digului din statele grădinii.

Şi vecinii familiei Câmpean sunt în aceeaşi situaţie. Se bucură pentru că digul de pământ a fost refăcut, dar aşteaptă ziua când şi problema lor va fi rezolvată.

După ce 10 ani reprezentanţii Apelor Române Banat au aşteptat milioane de lei de la Bucureşti pentru refacerea digului, acum au realizat lucrarea în patru luni şi fără costuri suplimentare, folosind utilajele şi proprii angajaţi. Şi promit ca anul acesta să repare şi digul de beton care mai pune probleme localnicilor.

În urmă cu 10 ani, imediat după inundaţii, s-a făcut un proiect în valoare de 15 miliane de lei pentru protejarea zonei. Dar banii nu au ajuns niciodată de la centru în vestul ţării. Acum, studiul de fezabilitate va fi refăcut pentru a cuprinde o regiune mai mare, de la Bocşa, judeţul Caraş-Severin, până la Gătaia, judeţul Timiş. Rămâne de văzut dacă şi acest proiect va zace într-un sertar un deceniu până la execuţie.

Cu frica inundaţiilor de aproape 10 ani. Digul din Gătaia a cedat în 2005 și a fost consolidat în proporţie de 15% 

Reporter: Caterina Ledrer
Operator: Adrian Ionescu
Editor web: Călin Țenche