Piedică în calea... turismului. DN 66A leagă Valea Jiului de Băile Herculane 

Data publicării:
piedica dn66a

Drumul național 66A a fost gândit de la început ca cea mai bună metodă de promovare a turismului. Șoseaua urma sa lege localitatea Câmpul lui Neag din Hunedoara de stațiunea Baile Herculane din județul Caraș Severin. Lucrările au început acum 15 ani. În 2008 santierul a fost abandonat, lăsând în urmă doar 16 kilometri de drum modernizat

"De aici încolo ar mai trebui modernizați încă 20 de km din drumul național 66a, după care traseul până la Herculane continuă pe un drum județean. Toată această porțiune poate fi parcursă acum doar cu mașini de teren și doar atunci când pe jos este uscat", spune Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.

Localnicii din Valea Jiului spun că nimic nu ar ajuta mai mult zona decât finalizarea lucrărilor la drum:

"Ar fi foarte folositor, ar beneficia mare parte din Valea Jiuului. Ar fi mai mult tranzit, ar trece mai multă lume pe aici, că ar scurta",
"Ar trebui să=l facă în continuare, nu? Ar fi util? Dar bineînțeles. S-au cheltuit niște bani din buzunarele noastre, așa ma gândesc eu",
"Până la capăt, să se termine, să dea dovadă că în țara noastră se poate face, se poate să se execute unele drumuri".

Puținii proprietari de pensiuni din apropierea localității Câmpul lui Neag spun și ei că drumul modernizat le-ar ajuta afacerile.

"Lume trece, chiar trece, doar că, dacă ar fi... chiar și așa cum îi drumul forestier, trec foarte mulți. Dacă drumul ar fi gata, v-ar merge afacerea mai bine? Categoric, categoric", spune Valentin Stan, proprietar de pensiune.

După anul 2008, nu au mai fost bani pentru continuarea lucrărilor. Ultima estimare făcută în 2013 de autorități arata că ar mai fi nevoie de 58 de milioane de euro pentru finalizarea drumului. O altă piedică a venit din partea unor organizații de mediu care au dat guvernul în judecată, reclamând că șoseaua afectează o parte din Parcul Național Retezat și din Parcul Național Cerna-Domogled.

"Până în vara asta, în iunie, a durat procesul, practic în condițiile acestea nu mai aveai voie de cheltuiești banii, fiind în litigiu. Guvernul României în final a câștigat procesul, dar practic s-au pierdut banii și avizele, că ele până la urmă au expirat", spune Dănuț Buhăescu, primarul orașului Uricani.

"Din păcate lucrările sunt sistate, fonduri nu sunt alocate în acest moment, CNADNR este responsabil de această lucrare, după cum bine știți, o parte dintre avize sunt și ele expirate", a precizat Ovidiu Stoian, manager public CJ Hunedoara.

Drumul între Câmpul Lui Neag și Herculane are în total 110 km. Primarii din Valea Jiului spun că este posibil ca bugetul pe anul viitor să includă și o parte din fondurile necesare reluării lucrărilor la șosea.

Reporter: Andrada Velciov
Operator: Tiberiu Mariș
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri