Sari la conținut

Pistă de biciclete din Timișoara până în Serbia

Pe traseu vor fi amenajate și refugii pentru odihnă. Bicicliștii vor pleca din Timișoara și vor trece prin localitățile Sânmihaiu Român, Uivar și Otelec, până la graniță.

Au început lucrările de amenajare a unei piste de biciclete care să lege Timișoara de Serbia. Iubitorii mersului pe două roți vor putea să pedaleze pe o distanță de aproximativ 37 de kilometri. chiar pe malul râului Bega.

Bicicliștii timișoreni abia aşteaptă să se plimbe, pe două roți, până în Serbia: „În mod sigur o să mergem dacă va fi utilizabilă, suntem o familie de biciliști chiar", „Se merge cu buletinul, nu se merge cu altceva la sârbi, deci ok, se poate. Cine face. Cine e în stare. Dacă nu sunteți în stare, nu vă încumetați. Eu sunt în stare", „Este un proiect foarte bun și frumos. Așteptăm să fie și realizat. Și în legătură cu pistele de bicicliști ar fi bine să aibă și continuitate,să fie conectate, să ne putem folosi de ele".

Reprezentanții Poliției de frontieră spun că va fi amenajat un punct de trecere a graniței, dar acest lucru nu-i va opri pe bicicliști să se plimbe în voie.

„Va fi un punct în funcție de programul de a circula între cele două state. Bănuiesc că vor fi reglementate astfel de aspecte ca să se circule pe timp de zi", afirmă comisar șef Ion Mirescu, de la Inspectoratul Poliției de Frontieră Timișoara.

Reprezentanții autorităților județene și constructorul speră că, odată lucrările finalizate, să lege capitala Banatului de Dunăre, în Serbia. „Mai mult, există proiectul finanțat și în realizare, proiectul de execuție, nu și banii pentru construcție, și pentru bucata de 43 de kilometri pe care o avem în continuare pe Bega pe teritoriul sârbesc până la Dunăre", precizează Titu Bojin, președintele Consiliului Județean Timiș.

„Astăzi pornește graderul și aduce terenul la cota la care trebuie în proiect. Următorul pas va fi etapa de balastare, care va fi cu 2-3 zile înaintea etapei de pietruire. Vine graderul, cilindrul, basculele care aduc materialul, se compactează și se pregătește pentru asfaltare", spune Gheorghe Griguță, director general firmă constructoare.

Valoarea totală a proiectul este de peste două milioane de euro, bani care provin din fonduri europene.

reporter: Miodrag Hojda
operator: Tiberiu Alasu
editor web: Călin Țenche