Sari la conținut
News Alert

Pixul care scrie singur

După principiul imprimantei, câțiva it-iști din Timișoara au vrut să reinventeze scrisul la tablă și le-a ieșit. Fără praf magic au reușit să facă un pix să scrie singur. Textul e redactat într-o aplicație, iar un program îl trimite către motoarele care pun în mișcare instrumentul de scris.

„Două motoare controlate de un mic computer, am folosit un program open source pentru conversia fișierelor [...] într-un program înețeles de program și transmisibil către motoare”, povestește Remus Tomșa, programator.

Tinerii din Timișoara au făcut pixul dintr-o distracție și au folosit materiale nonconformiste - cleme de prins foile, ață de pescuit și bobine pe care se înfășoară ața.

Și pe profesorii old school cred că îi va interesa. Poți să desenezi grafice de funcții pe tablă la ora de matematică, poți să desenzi formule chimice la chimie [...] la limba română scrii citate celebre pe tablă”, spune și Claudiu Dungă, designer.

„Din momentul în care primește comanda, în funcție de viteza și puterea motoarelor, pixul poate scrie o propoziție chiar și în două minute” - Vlad Ungar, reporter Digi24 Timișoara.

Profesorii sunt încântați de pixul minune și cred că le-ar prinde bine la ore, mai ales că vechile metode nu mai prind la noile generații.

„Acum câțiva ani, aici, la liceu îmi spunea un coleg că sfântă este creta și tabla, iată că nu au trecut 100 de ani [...] și aceste tehnologii, mie, personal, mi-au făcut viața mai ușoară”, recunoaște Adrian Kali, profesor de istorie.

Dacă va fi produs în serie pixul care scrie singur ar urma să coste aproximativ 30 de lei, spun IT-iștii din vestul țării. 

Reporter: Vlad Ungar

Operator: Mihai Pop