Podul din PET-uri de pe Bega, aproape de finalizare

Data publicării:
peturi prima

Puţini voluntari s-au mobilizat sâmbătă la Timişoara pentru a finaliza construcţia din PET-uri care se doreşte a fi cea mai mare de acest gen din lume. Cu toate acestea, au fost lansate la apă ultimele structuri realizate special pentru pod.

Construcţia podului durează mai mult decât şi-au imaginat organizatorii. Puţinii voluntari au muncit şi astăzi la asamblarea structurilor din PET-uri, astfel că inaugurarea va avea loc abia la începutului săptămânii viitoare.

75 de astfel de structuri, formate din câte 1.000 de PET-uri, de mai multe dimensiuni, vor alcătui podul.

Odată realizată fundaţia podului, voluntarii asociaţiilor organizatoare se vor ocupa de finisare. ”Finisări înseamnă: vom pune balustradele, vom înconjura tot podul cu un rând de pet-uri de aceeaşi culoare, luni vor veni led-urile”, precizează Radu Rusu, iniţiatorul proiectului.

Podul se construieşte pentru a trage un semnal de alarmă asupra importanţei reciclării. Organizatorii au văzut de-a lungul timpului cum puţini oameni protejează mediul înconjurător, iar prima dovadă nu a întârziat să apară: chiar aceste gunoaie adunate la baza podului.

Oamenii care au observat că podul este aproape de finalizare au apreciat iniţiativa celor care luptă pentru protecţia mediului. Cu toate acestea, puţini dintre ei sunt adepţi ai reciclării: ”Să nu le arunci aiurea, să le reciclezi, cum e în Germania, care nu le pune în containerul galben sau albastru sau verde, cum erau acolo, îşi ia blocul amendă, dar la noi degeaba”, ”Să sperăm că sunt mai mulţi pe viitor”, - Cum vi se pare această această iniţiativă? ”E OK, e ceva nou, n-a mai fost în oraş aşa ceva”, - Credeţi că va învăţa lumea ceva din această iniţiativă? ”La noi nu, la noi n-o să se înveţe, poate când o să crească el mare ca mine (n.r. - arată spre nepot)”.

Podul din PET-uri va avea aproximativ 100.000 de recipiente. După cele două săptămâni în care timişorenii vor putea traversa Bega pe el, PET-urile vor ajunge la societatea de salubrizare din Timişoara, pentru a fi reciclate.

reporter: Maria Rohnean
operator: Dan Şoşdean
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri