Posibilă fraudă la Bacalaureat în Timiș, la Gătaia

Data publicării:
bac 1-1

Mai mulți procurori de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș desfășoară cercetări în acest caz.

La acelaşi centru de examen din Deta au dat bacalaureatul şi elevii din Peciu Nou. Cu o promovabilitate de 94,23%, acest liceul dintr-o comună din Timiş a întrecut şcoli cu renume din Timişoara. Ieri, reporterii Digi24 Timişoara au stat de vorbă cu elevii şi profesori de acolo şi toţi puneau succesul de la examene pe seama studiului. Promovabilitatea mare la liceul din Peciu Nou ridica semne de întrebare încă de luni în rândul inspectorilor şcolari.

Elevii de la liceul din Peciu Nou au dat bacalaureatul la centrul de examen din Deta, acolo unde au susţinut probele şi cei din Gătaia, suspectaţi că au dat mită sub formă de protocol pentru a promova.

CITEȘTE: Bacalaureatul extremelor în Timiș: de la aproape 100% la Peciu Nou la zero promovabilitate la Orțișoara

UPDATE 3. Procurorul de caz: s-au primit informații că s-ar fi strâns câteva 200 de lei de elev pentru protocol

Procurorul de caz precizează că ancheta a început în urma primirii unor informații că s-ar fi strâns câteva 200 de lei de elev pentru protocol. De asemenea, au existat informații că elevele audiate astazi ar fi primele care ar fi dat bani. În zilele următoare, va fi audiat și directorul Liceului din Deta, dar și ceilalți elevi.




UPDATE 2. Inspectorul școlar general din Timiș Cornel Petroman, vehement: Toată povestea pornește de la cei care au făcut școală așa cum voiesc ei să arate că-i acum școala, nu știu dacă e un abuz sau o confuzie gravă

”După părerea mea, nu există un caz la Gătaia. Au fost 67 de copii, din care au promovat 49, deci un procent de 74,24%, unul nu s-a prezentat. După mine, procentul este în limite normale.

Astăzi dimineață, am primit informația că directoarea de la Gătaia a fost sunată de un domn procuror că dorește să discute cu ea o problemă legată de Bacalaureat. Această doamnă a fost, toată săptămâna cât s-a desfășurat Bacalaureatul, în comisia de Bacalaureat de la Colegiul Național Bănățean din Timișoara. Nu știu ce o să descopere domnul procuror. Mi s-ar fi părut normal să fiu primul întrebat în legătură cu orice suspiciune ivită, pentru că sunt președintele Comisiei Județene de Bacalaureat.

Toată povestea pornește de la cei care vor să murdărească școala și care au făcut școală, la rândul lor, așa cum voiesc ei să arate că-i acum școala.

Voi verifica și nu mă voi lăsa până nu voi afla numele celor care lansează astfel de zvonuri fără să aibă niciun fel de dovezi concrete. Eu nu am informații că s-ar fi dat bani în vreo școală și fiți sigur că sunt cel mai abilitat, primul care ar fi trebuit să afle treaba asta! Păi dacă s-a întâmplat la București, de ce să nu se întâmple și la Timișoara? Asta, probabil, este ideea. (...) Dacă ne gândim bine, nu știu dacă e un abuz sau e o confuzie gravă”, a declarat pentru Digi24 Timișoara inspectorul școlar general din Timiș Cornel Petroman.

UPDATE 1. Cei audiați susțin că nu există nimic care să demonstreze vreo suspiciune de fraudă

Potrivit primelor informații, elevii susțin nu știu pentru ce au fost chemați, că n-au dat mită. Directoarea liceului a declarat că nu există nimic care să demonstreze vreo suspiciune de fraudă!

Reporteri: Maria Rohnean, Sorina Covlea
Operatori: Cristian Axinte, Alin Lungu
Redactor: Călin Țenche 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri