Postliceala bate facultatea. Universităţile au mii de locuri libere, şcolile au schema ocupată aproape în totalitate

Data publicării:
postliceala

La şcoala postliceală din cadrul Colegiului Naţional “Ana Aslan” din Timişoara, cea mai căutată specializare este cea de asistent medical generalist, unde după prima sesiune de înscrieri, au rămas doar șapte locuri libere, din cele 150 puse la dispoziţie.

După trei ani de studiu, elevii de la şcolile postliceale cunosc deja meseria de asistent medical. Pe lângă practica făcută în spitalele din oraş, în cadrul sălilor de demonstraţie au la dispoziţie toate ustensilele necesare îngrijirii unui pacient.

”Unul din marile avantaje este că după trei ani de studiu primesc diploma de asistent medical generalist, diploma recunoscută în Europa, în Statele Unite şi în Canada, deci practic în toată lumea. Avantajul este că pot veni şi cei care nu au Bacalaureatul, în acest an sau în anii precedent, obţinut”, precizează Adriana Sopon, directorul Colegiului Naţional Ana Aslan Timişoara.

Dar şi rapiditatea cu care pot intra în câmpul muncii reprezită un motiv pentru care tinerii urmează această formă de învăţământ. Este şi cazul Aureliei Dudui, care a terminat deja primul an de studiu la şcoala posliceală sanitară.

”A mai fost şi o colegă de-a mea şi după ce a terminat a prins un job foarte bun şi am zis să încerc şi eu. Am făcut îngrijirea pacientului, administrarea medicamentului, administrarea perfuziilor. Tot ce trebuie să facă o asistentă medicală”, precizează Aurelia Dudui, elevă a şcolii postliceale din cadrul Colegiului Naţional Ana Aslan.

La şcolile postliceale din Timişoara, locurile disponibile au fost ocupate în proporţie de 95%. În tot acest timp, universităţile din zona de vest a ţării nu au reuşit să atragă suficienţi studenti. La Universitatea de Vest din, deşi s-au înscris aproape 2.700 de tineri, mai sunt disponibile 300 de locuri la buget şi peste 2.000 cu taxă. Aşa se face că reprezentaţii unităţii de învăţământ superior s-au văzut nevoiţi să desfiinţeze mai multe programe de studiu

”Au rămas locuri finanţate de la bugetul de stat la aproape toate facultăţile, dar în proporţii diferite. La Litere sunt 75 de locuri, la Chimie-Biologie 40, Fizică 35. Am constatat că, la anumite specializări, nu s-au adunat numărul minim de studenţi pe care statul l-a aprobat pentru funcţionarea unor programe, aşa că le-am desfiinţat. Deja am desfiinţat şase programe de studiu la licenţă, mă refer pentru acest an universitar”, spune Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara.

Cu toate acestea, universitatea se bazează încă pe sesiunea de toamnă a Bacalaureatului. Şi din punct de vedere al taxelor de scolarizare, postliceala rămâne o alternativă pentru cei care nu îşi permit să plătească taxele la facultate ce ajung la 3.000 de lei pe an. La şcolile postliceale, taxele anuale variază între 1.500 şi 1.900 de lei, în funcţie de instituţia si specializarea aleasă.

Reporter: Raluca Popa
Operator: Mihai Pop
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri