Sari la conținut

Povestea transformării ciobanului român. 16 oieri s-au asociat și au ajuns să îşi vândă producţia de brânzeturi în supermarketuri

Florin Bebişelea are 53 de ani. În urmă cu 18 ani a renunţat la transhumanţă şi s-a aşezat cu oile sale în Câmpia Aradului. În prezent are 1.300 de oi pe care le-a pus la comun cu alţi 15 colegi de breaslă cu care a format o asociaţie specializată în prelucrarea şi comercializarea produselor rezultate din laptele de oaie.

”Fiecare din cei 16 asociaţi şi-a dotat ferma cu un astfel de rezervor de răcire a laptelui, din acest rezervor laptele este transportat cu o cisternă la fabrică unde este procesat”, spune Dan Codre, reporter Digi24 Timișoara.

”Aici e laptele de azi dimineaţă”, - La ce temperatură stă el aici? ”La 4 grade. Ca-n frigider! Ca-n frigider, da! Foarte rece şi... aici stă”.

Inaugurată în 2008, fabrica procesează zilnic până la 15 mii de litri de lapte din care sunt făcute produse specifice: telemea, caş, brânză maturată, dar şi iaurt, sana sau smântână. Totul, la cele mai înalte standarde de igienă şi folosind cele mai moderne utilaje.

”Secţia aceasta este pentru iaurt, produse proaspete, iar acest utilaj este pentru ambalarea iaurtului şi a smântânii în pahare de plastic la 200, respectiv 400 de grame”.

”Ca să poţi vinde pe supermarket, trebuie să procesezi laptele într-o fabrică modernă la ultimele standarde, cu ştampilă ovală, care acolo trebuie să respecţi nişte condiţii. Deci telemeaua de Sibiu care o făceam noi înainte la fermă nu puteai să o vinzi în supermarketuri”, ne precizează Ioan Branga, asociat, administrator al fabricii.

”Fără pasul ăsta nu mergea nicicum! Nu mai puteam supravieţui! Mai ales acuma cu noile legi acuma ce-o venit, nu mai. Gata!”, este ferm Florin Bebişelea, membru în asociaţie

Anul trecut, fabrica fermierilor de lângă Chişineu Criş a vândut lactate în valoare de 2 milioane de euro. Pe lângă laptele de oaie, fabrica procesează mai nou şi lapte de vacă, adaptându-se astfel la cerinţele pieţei care cere, mai nou, produse cât mai competitive ca preţ.

De la stânele din Banat, pe masa americanilor. Cooperativa ciobanilor din Timiș a vândut anul trecut 270.000 de litri de lapte 

Reporter: Dan Codre
Operator: Cristian Kovacs
Editor web: Călin Țenche