Sari la conținut

Pragul de toleranţă la ambrozie, depășit de zece ori în jurul Timișoarei. Planta provoacă alergii

Pe terenurile virane aflate la intrarea în comuna Giroc, la doar 7 km de Timişoara, ambrozia se regăseşte la tot pasul. Inevitabil, şi localnicii care nu aveau, până acum, probleme de sănătate din cauza buruienii au devenit alergici la ambrozie. Este şi cazul lui Dan Stănescu: ”Trebuie să recunosc că 20 de ani nu am avut nicio problemă, însă făcându-mi casa în Giroc, mi-a revenit această stare, din cauza ambroziei. Îmi curg ochii, cam asta este senzaţia. Normal că îţi curg ochii de la ambrozie”.

Acum e nevoit să urmeze un tratament pentru a ţine în frâu efectele ambroziei: ”Medicul mi-a prescris această pulbere, care se deschide, se expiră, se inhalează puternic şi dă o stare de bine pe o anumită perioadă de timp”.

”În ultima perioadă, chiar foarte des, vin cel puţin zece pacienţi pe zi. Majoritatea spun că pentru vecinii nu îşi taie ambrozia, ei trebuie să sufere. Ca tratament le recomandăm antihistaminice, tablete”, afirmă Giorgian Reves, farmacist. 

Cei care credeau că, în afara oraşului, aerul e mai curat, nu au exclus toatele pericolele. ”La sat, în căutarea vieţii sănătoase, a cerului înstelat, ne pândesc tot felul de pericole, cum ar fi ambrozia. Pragul de la care se declasează simptomatologia este de 35 de unităţi pe metrul cub de aer. În Timişoara, aceste valori, de la mijlocul lui august până la mijlocul lui septembrie, sunt depăşite chiar şi de zece ori”, spune dr. Nicoleta Ianovici, lector la Facultatea de Chimie-Biologie-Georgrafie.

În comunele din apropierea Timişoarei, unde s-au dezvoltat cartiere rezidenţiale, primăriile sunt obligate să cureţe marginea drumurilor, dar nu şi terenurile private. Aşa se face că, la câteva sute de metri de vilele localnicilor, ambrozia este foarte răspandită.

Ambrozia este o plantă perenă care apare pe marginea drumurilor și a căilor ferate, în apropierea dărâmăturilor, pe şantiere sau pe terenurile neîngrijite. Specialiștii spun că persoanele alergice la polen, care suferă de astm bronşic sau care au probleme cu glanda tiroidă, trebuie să stea cât mai departe de aceasta plantă periculoasă.

Reporter: Raluca Popa
Operator: Tibor Alasu
Editor web: Călin Țenche

Pe aceeași temă