Sari la conținut
News Alert

Prea saraci pentru disponibilizari

Prea săraci, ca să facă disponibilizări

La complexul energetic Hunedoara, în prima parte a acestui an, ar fi trebuit făcute concedieri colective. Este vorba despre peste 500 de persoane, în mare parte salariaţi TESA, atât din energie, cât şi din minerit. Complexul nu are, însă, fonduri ca să plătească sumele compensatorii la care angajaţii au dreptul şi care variază între 9.600 şi 38.400 de lei. Conducerea companiei spune însă că aceste măsuri au fost negociate cu Fondul Monetar Internaţional şi că trebuie găsite soluţii pentru punerea lor în practică. 

Disponibilizări sistate la Complexul Energetic Hunedoara. 540 de persoane ar fi trebuit să iasă din sistem în primele 6 luni ale acestui an, conform unei înţelegeri între FMI şi statul român.

"Negociem cu organizaţiile sindicale privind cuantumul în ceea ce priveşte plăţile compensatorii. Au fost găsite soluţii la guvern privind apariţia unei ordonanţe de urgenţă pentru plata veniturilor de completare în următorii 2 ani pentru cei care nu îndeplinesc condiţii de pensionare", spune Constantin Jujan, director general CEH

 

"Dacă ne gândim la o perspectivă a anului 2016 şi dacă încă credem la o viabilizare a complexului energetic hunedoara, ele pot să constituie un element care să însemne reduceri de cheltuieli şi eficientizarea activităţii", , spune Petre Nica, preşedinte sindicatul “Muntele”

Sindicaliştii cred că aceste disponibilizări ar putea fi făcute odată ce guvernul va aloca ajutorul de stat în valoare de 38 de milioane de euro. Împrumutul pe termen scurt a fost deja avizat de Comisia Europeană.

 "Pentru că fondurile nu există, şi pentru că în contractul colectiv de muncă avem dreptul la sume cuprinse între 3 şi 12 salarii medii brute pe unitate, credem că până la accesarea ajutorului de stat această procedură nu poate fi demarată", spune Petre Nica, preşedinte sindicatul “Muntele”

Numărul persoanelor disponibilizate a fost stabilit încă de anul trecut de conducerea complexului energetic hunedoara în funcţie de nevoile fiecărei unităţi din cadrul companiei.

La Complexul Energetic Hunedoara lucrează acum 6.500 de persoane. Din companie fac parte minele Livezeni, Lonea, Lupeni şi Vulcan şi termocentralele Paroşeni şi Mintia.