Pregătiţi pentru laserul de la Măgurele. Universitatea Politehnica Timişoara va lansa un program special de masterat 

Data publicării:
laser prima

”Au fost mai multe, vreo cinci sau șase laboratoare și erau mai multe mașinării, roboți chiar, pe care se făceau experimente”.

Adrian Avram și Călin Male au luat deja contact cu laserul de la Măgurele, împreună cu alți 28 de studenți, printr-un proiect al Universității Politehnica din Timișoara. Cei doi studenți la Electroenergetică au rămas impresionați de infrastructura de cercetare, care se ridică la nivel european. La doar 20 de ani, tinerii știu deja cum va arăta cariera lor.

”Un mediu în care să lucrezi nemaipomenit, toată lumea de acolo te ajută, îți arăta toate lucrurile, ceea ce făceau ei. Cercetare, și eu aș vrea să lucrez cu lasere”, spune Adrian Avram.

”Ar fi ceva foarte interesant să lucrez acolo, în primul rând ar fi o experiență unică să lucrez alături de alți oameni, profesioniști”, afirmă Călin Male.

Aparatura de ultimă generație, laboratoarele, dar și explicațiile primite de la cercetătorii români și străini i-au pus pe gânduri pe viitorii absolvenți:

”Sunt salarii la nivel nemțesc, nu se compară cu cele care sunt în România și asta cred că ne-a atras pe cei mai mulți dintre noi care vrem să mergem acolo”,
”Eu studiez ingineria mediului, dar vreau să merg pe criminalistică, iar ei au și criminalistică acolo”.

Pentru a le spori șansele de angajare pe platforma de la Măgurele, Universitatea Politehnica lucrează la un program de masterat, care va da viitoarea generație de cercetători. Programul de masterat va avea cel puțin 30 de locuri bugetate.

”Gama pe care intenționăm să o oferim se va baza pe câteva cursuri de Fizică teoretică și Fizică aplicată, apoi laserul în domeniul protecției mediului și în domeniul mecanicii avansate, întreținerea tuturor acesorilor pentru funcționarea platformei”, precizează dr.ing. Ioana Ionel, profesor la Facultatea de Mecanică a Universităţii Politehnica Timișoara.

”În cei doi ani de master, pot să își canalizeze pregătirea spre un anumit domeniu. Fiind un domeniu de vârf, în plină dezvoltare, iar pe viitor, cei înscriși acum în grupul țintă vor avea șansa efectivă să lucreze acolo”, ne-a declarat Dan Stepan responsabil grup țintă al Facultăţii de Mecanică.

Acest lucru se va întâmpla în primul rând în cadrul stagiilor de practică făcute cu ajutorul laserului ELI-NP, pentru care vor fi plătiți cu aproximativ 200 de lei pe săptămână. Cei mai buni dintre ei vor primi și oprtunități de angajare.

Astfel de programe de masterat se vor dezvolta și la Universitatea Politehnica București, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila" din Capitală, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi" din Iași și Universitatea din Craiova. La Măgurele, cercetătorii vor face experimente aplicabile în medicină - de pildă, la diagnosticarea şi tratarea cancerului - dar și în fizică sau chimie.

Laserul de la Măgurele, testat cu cristale de la Timișoara 

Reporter: Raluca Popa
Operator: George Ștefăniță
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri