Premii „altfel" pentru elevii din Timiș

Data publicării:
premii prima

”Are pe ea poalele, cotrânța, brâul, ia, baticul și aici are un mic lănțișor care simbolizează Banatul”.O chemă Rodica și este o păpușă buzieșenă. Mai întâi cea care a îmbrăcat portul popular al păpușii a fost Iulia Petra, o elevă de 11 ani de la Liceul Teoretic Buziaș. Cu puțin ajutor, fetița a ajustat costumul la dimensiunile jucăriei la Atelierul de Cusături, în cadrul Săptămânii altfel. ”M-am gândit cam cum ar arăta un costum din Banat. Este un lucru foarte frumos, l-am moștenit și trebuie sa îl dăm și urmașilor noștri”, ne spune Iulia Petra Rancu, elevă la Liceul Teoretic Buziaș.

Numele Rodicăi nu este întâmplător, ci este inspirat după cel al bunicii fetiței. Tocmai de la legătura dintre bunici și nepoți a pornit și acest atelier, în urma căruia au luat naștere 21 de păpuși buzieșene.

”Apare legătura din familie, fiică-mamă-bunică, și păpușa elementul dintre ele, pentru că încă sunt la vârsta la care se joacă cu păpușile. Conceptul a plecat de la Teatrul de păpuși din Buziaș. Buziașul era renumit pentru spectacolele de teatru de păpuși”, precizează Veronica Bratu, coordonator proiect.

Cel de-al doilea premiu a ajuns la Colegiul Național C.D. Loga. 33 de elevi au creat și testat un minisatelit care determină mai multe caracteristici ale stelelor, printre care temperatura și înălțimea la care se află.

”Satelitul cuprinde patru senzori, doi de temperatură, unul de presiune atmosferică și cu accelerometrul. Se pot transmite catre un computer sau un calculator prin intermediul antenei. Scopul nostru este sa mai aducem încă o piesă în plus pentru satelit și acea piesă să vad stelele, o cameră video, spre exemplu”, afirmă Armand Oszlanszky, elev la Colegiul Național C.D Loga.

Satelitul a fost montat pe o doza din aluminiu și ridicat la cer cu ajutorul unor baloane cu heliu.

”Ce am realizat noi în săptămâna Școala altfel chiar a fost școală altfel pentru că în licee, la materii la care ar trebui să avem parte de practică, precum este Fizica nu se intra în laborator niciodată”, susține Anca Goldiș, elevă la ”Loga”.

”Am fost la Gârbova, loc izolat aflat la altitudine mare, unde se putea desfășura experimente de genul acesta fără a periclita mediul înconjurător”, ne informează Sandu Golcea, coordonatorul proiectului.

Proiectul a ajuns pe primul loc la Domeniul Ştiinţific în urma votului comisiei de la minister, dar şi celui acordat de public.

”70% din punctajul care a făcut aceste proiecte câștigătoare a fost din jurizarea conținutului, iar 30% este din partea de vot”, ne-a declarat Aura Danielescu, inspector școlar general în cadrul ISJ Timiș.

În competiţie au intrat zece școli din țară cu proiecte structurate pe diverse domenii, printre care cel cultural, artistic, tehnic, ştiinţific sau sportiv.

reporter: Raluca Popa
operator: George Ștefăniță
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri