Prețuri record la terenurile agricole din vestul ţării

Data publicării:
icon preturi record la terenuri agricole 110914

Sebastian Stoppa este reprezentantul unei firme din Italia. S-a mutat în România în urmă cu trei ani şi lucrează în cadrul uneia dintre cele mai mari ferme agricole din Timiș. Angajatorul său se ocupă încă din 2000 de achiziţionarea de terenuri agricole în vestul ţării. Atunci, preţul unui hectar costa aproximativ 400 de euro.

"- De ce credeți că investitorii aleg să cultive aici, pe terenurile agricole din România?
 - Eu mă gândesc că pentru mai mulți factori. Înainte de toate, ca și achiziție terenul a fost mai ieftin decât în celelalte părți din Comunitatea Europeană, datorită faptului că România are foarte mult pământ agricol. În Italia, terneul agricol e foarte puţin", spune Sebastian Stoppa, reprezentant fermă agricolă.

De pe cele peste 10.000 de hectare de teren pe care cultivă grâu, soia, floarea soarelui și porumb, firma investitorului italian a ajuns, anul trecut, la o cifră de afaceri de aproximativ 6.000.000 de euro.

"Străinii au adus foarte mulți bani din străinătate și au investit aici. Noi vindem cereale în Ungaria, în Italia și în România. 50% vindem în România, 50% exportăm în străinătate", declară Sebastian Stoppa, reprezentantul unei ferme agricole.

Agricultorii români ştiu că motivul pentru care tot mai mulţi investitori caută terenurile din vestul ţării este productivitatea foarte mare. Începând de la Cărpiniș, Bercsău, Jimbolia, până la Sânicolau Mare, incluzând Lovrin, Periam, Gottlob, această zonă este numită Triunghiul de Aur al Banatului, pentru că este cea mai fertilă.

Anul trecut, judeţul Timiș a înregistrat o producție de peste 4.000 de kilograme pe hectar la grâu, porumb şi orz, iar la orzoaica de toamnă, aproape 5.000 de kg/ha:

grâu  4.400 kg/ha
porumb  4.350 kg/ha
orz   4.050 kg/ha
orzoiacă de toamnă  4750 kg/ha

Ofertele străinilor care căutau pământ în Banat sau Crişana au devenit tot mai generoarse în ultimii ani, ceea ce a dus implicit la creşterea preţurilor pentru suprafeţele de teren. În aceste condiţii, fermierilor români le este tot mai greu acum să cumpere pământ.

"Am cumpărat în jur de 50 de hectare și îmi pare rău că nu am cumpărat atunci când prețurile erau mult mai mici pentru că am făcut alte investiții în dezvoltarea fermei. Acum, preţul pământului a ajuns la o sumă destul de ridicată", mărturiseşte Samson Popescu, agricultor.

"Strict pe județul Timiș, undeva între 4.000 și 7.000 de euro/ha. Fondurile de investiții au putere mult mai mare de cumpărare față de investitorii din România", declară Puiu Bălan, reprezentantul unei agenții de vânzări terenuri și imobile. 

Iar pe piața terenurilor agricole își fac apariția tot mai mulți investitori din Germania, Belgia și Danemarca și, în ultimul timp, din ţările arabe și Asia.

Ionică Prohab, reprezentant Direcția Agricolă Timiș: "Pentru vânzarea terenurilor agricole pe legea 17 avem înregistrate până azi-dimineață 1.300. Numărul este în creștere".

Potrivit datelor de la Direcția Agricolă, Timișul și Aradul au o suprafață de peste un milion de hectare pentru cultivarea cerealelor, iar asta face ca şi recolta în vestul țării să fie cea mai mare din ţară. Producţia totală de grâu în Timiş, în 2013, a fost de aproape 600.000 de tone, în timp ce Aradul a dat peste 300.000 de tone de grâu, faţă de 7.000 de tone în Maramureş, de exemplu.

Reporter: Corina Sfia/ Dan Codre
Operator: Tibor Alasu/ Adrian Ionescu/ Cristian Kovacs
Editor Web: Răzvan Bulacu 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri