Prevenire, pe bază de voluntariat. Consultaţii gratuite, o săptămână, pentru depistarea cancerului de prostată

Data publicării:
prevenire prima

Gheorghe Langă s-a programat pentru o consultaţie gratuită, după ce a aflat de campania de prevenire. Nu a fost niciodată la medic pentru astfel de analize, astfel că acum a socotit că este ocazia potrivită: ”E binevenită pentru că omul nu plăteşte nişte bani în plus pentru analizele care se fac pentru sânge, înţelegeţi?”.

Alte 24 de persoane au fost consultate de medici încă din prima zi a campaniei. În doar câteva ore s-au făcut programări pentru o întreagă săptămână: ”Să ştiţi că sunt oameni foarte mulţi cu probleme şi nu ştiu...şi n-au nici bani. Că dacă li se cere 20-30 de lei nu au”, - În mod normal, faceţi astfel de consultaţii? ”Nu”, - De ce? ”Am considerat că nu e cazul, dar în domeniul ăsta sunt ceva probleme şi am venit să văd despre ce-i vorba”, ”Sunt mulţi care n-au de unde să plătească analize şi suntem foarte bucuroşi cu treaba asta...”.

Oamenii sunt atraşi de gratuitate, însă statul nu a dat niciun ban pentru susţinerea campaniilor. ”Campania noastră este mai degrabă un proiect pilot... este limitată în timp, limitată şi de fondurile disponibile, limitată şi de faptul că este un efort pentru întreaga echipă”, spune Mircea Botoca, medic primar urologie, Spitalul Judeţean din Timişoara.

Medicii realizează consultaţiile în afara orelor de program, iar materialele sanitare sunt cumpărate din banii primiţi ca donaţie de la mai multe firme. Cadrele medicale speră însă că rezultatele vor convinge şi autorităţile de la nivel central să aloce fonduri pentru program.

”Sunt din păcate foarte scumpe (nr. - campaniile de prevenire), greu de întreţinut, trebuie să identifice nişte grupuri de risc, grupuri populaţionale, pentru că nu se poate face o campanie pe întreaga populaţie, pe niciun fel de afecţiune”, afirmă Daniela Radu, directorul medical al Spitalului Judeţean din Timişoara.

Secţia de Chirurgie Vasculară a derulat o astfel de campanie şi anul trecut. Atunci scopul a fost depistarea bolilor sistemului vascular. Peste 30% dintre pacienţii care au participat la program au fost depistaţi cu simptome grave şi au fost trimişi să facă investigaţii suplimentare. Potrivit unui studiu realizat în urmă cu doi ani de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, aproape 15% dintre afecţiuni pot fi evitate prin prevenire.

Reporter: Maria Rohnean
Operator: Viorel Jiva
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri