Sari la conținut

Prima zi de școală la liceul unde niciun elev nu a promovat Bacalaureatul în ultimii cinci ani

Emanuel Antoce este clasa a douăsprezecea și a ajuns să învețe la fostul liceu de tractoriști pentru că e aproape de casă. Tânărul speră acum la o notă bună la examenul maturității, deși recunoște că nu s-a apucat de învățat.

”Păi note bune, nu prea am așa o materie specială. E destul de bine și așa. Cu bacul? Sper să îl iau din prima să nu am probleme. O să mă apuc și eu... nu știu, cât mai iute”, explică Emanuel.
 
La liceul de la Orțișoara învață acum douăzeci de elevi, 10 în clasa a unsprezecea și alți 10 în ultimul an de liceu.

Reporter: Te-ai gândit la facultate?

Elev: Nu, nici nu vine vorbă!

Reporter: De ce?

Elev: Nu îi văd rostul. Materii preferate, să nu vă mint, sportul

Reporter: În viitor ce te vezi făcând după ce termini liceul?

Elev: Să stau la casa mea și să câștig bine și să mă ajute Dumnezeu să fie așa.

Mă aștept de la noul an școlar să primesc note cât mai bune. Încercăm să fim pregătiți pentru Bac”, spune un alt elev.

Pe asta s-au bazat și ultimele cinci generații de la Liceul din Orțișoara, dar în zadar. Nici măcar directorul școlii nu-și mai amintește când a fost ultima dată când un elev a luat Bacul.

Sincer nu știu, nu-mi aduc aminte să fi avut un elev promovat în ultimii șase-șapte ani”, spune Felicia Burlacu, directorul Liceului Tehnologic Agricol Orțișoara.

„În anul 2011 12 elevi s-au prezentat la examenul de bacalaureat, dar niciunul nu l-a promovat. În anul 2012 nici măcar un elev nu s-a înscris la examenul maturității, iar în 2013 rata de promovabilitate a fost zero. Anul trecut la examenul de Bacalaureat s-au prezentat 10 elevi, dintre care nici măcar unul nu a obținut o notă de trecere, iar anul acesta au fost cinci elevi înscriși dintre care toți au picat bacalaureatul”, transmite corespondentul Digi24 Vlad Ungar.

Dascălii dau vina pe distanță pentru notele mici.

„Fiind navetiști e foarte greu să ne întâlnim, și profesorii sunt navetiști, elevii sunt navetiști. Nu prea găsim timp”, spune Mihaela Rotundu, profesor.

Liceul din Orțișoara a fost deschis în 1950 ca Școală Profesională pentru Tractoriști.

Reporter: Vlad Ungar
Operator: Dan Șoșdean
Editor web: Călin Țenche

Pe aceeași temă