Primar condamnat, încă în funcţie. Edilul din Fârliug a primit de 3 ani de închisoare cu suspendare

Data publicării:
primar

”Acesta este centrul de promovare a agriculturii pentru care comuna Fârliug a primit de la Uniunea Europeană aproape 500.000 de euro. În urma licitaţiei, primarul a reuşit să facă o economie de peste 50.000 de euro. Aşa că a decis să construiască şi această piaţă acoperită. Pentru că a schimbat destinaţia banilor europeni, el a fost acuzat de corupţie”, afirmă Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timişoara.

Centrul unde agricultorii din zonă ar fi trebuit să îşi promoveze produsele, inaugurat în 2009, stă închis. Dotările moderne, cum este şi infochioşcul, adună praf. Uşile centrului se deschid, spun autorităţile, doar la târgurile de profil. Însă oamenii din sat spun că imobilul nu a mai găzduit evenimente de câţiva ani, iar piaţa ridicată ilegal este utilizată pentru a găzdui doar serbările satului:

”Îi loc frumos, îi centru, se face rugă aicea, se adună tineretul. E rău că e sat de bătrâni”,
- La piaţă mai vine cineva să îşi vândă produsele? ”Nu, nu. Or fost într-un an sau în doi, nu vreau să mint, dar ştiu precis că într-un an or fost”,
”Păi sigur că e bună că se fac pomeni şi e ca un cămin cultural pentru noi”,.
”Aici or venit cu vite, cu anumite surse, materiale din prăvălii or adus aicea în piaţă, în târgu' ăsta. De vreo un an doi n-o mai funcţionat”.

În ceea ce priveşte condamnarea cu închisoare a primarului comunei, oamenii îi iau partea. Au numai cuvinte de laudă pentru el:
”Ne-o făcut asfaltu' pe drum ca să putem să venim, ne-o făcut staţie care-i pentru apă, avem şi noi apă în casă”,
”L-or pârât, dar n-or avut ce să părască. Uite ne-o făcut şosea. La noi o fost imală, năroi pe stradă. Şi ne-o făcut căminu'”.

Pe Ioan Borduz l-am găsit la primărie, instituţie pe care o conduce din 2004. În 2010 a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru corupţie. Două instanţe, Tribunalul Caraş-Severin şi Curtea de Apel Timişoara, au decis că edilul-şef a deturnat fonduri europene. Trei ani de închisoare cu suspendare şi o amendă penală de 20.000 de lei a fost pedeapsa lui. I s-a permis totuşi să îşi ducă la bun sfârşit mandatul. Borduz se apară şi spune că nu a făcut nimic greşit. Recunoaşte, însă, că nu ştia exact cum se puteau folosi banii europeni.

”Nu am furat, nu am cerut cuiva un cent. Nu pot comenta ca fiind nedreaptă sancţiunea. Şi admit că necunoaşterea legii nu exonerează pe nimeni de răspundere, însă eu am fost de bună credinţă”, ne-a declarat Ioan Borduz.

Chiar şi aşa, edilul-şef, împreună cu firma de construcţii care a ridicat piaţa, trebuie să înapoieze banii Ministerului Dezvoltării Regionale. Iar problemele pe care primarul din Fârliug le are cu legea nu se opresc aici. El este cercetat şi într-un dosar penal de braconaj, dar susţine că acuzaţiile sunt nefondate, iar el este nevinovat.

Reporter: Caterina Ledrer
Operator: Dan Şoşdean
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri