Sari la conținut

Primărie cu patru angajaţi. Fiecare salariat trebuie să îndeplinească mai multe funcții

”Trebuie să fac şi pe şoferul, şi pe primarul, și pe promotorul. Patru funcţii, nu ai ce face, asta e situaţia. Ca să meargă primăria, în continuare, să nu o închidem”, spune Iosif Barboni, primarul comunei Traian Vuia.

În urmă cu trei ani, primăria din localitatea Traian Vuia avea 22 de angajaţi. Salariile mici şi decizia Curţii de Conturi de a-i obliga pe funcţionarii să returneze sporul de dispozitiv i-a făcut pe aceştia să plece, rând pe rând. Puţinii care au mai rămas sunt nevoiţi, pe aceeaşi bani, să îndeplinească funcţii suplimentare: ”Contabilul, care deţine două funcţii, are 1.042 de lei. Agentul agricol care deţine două funcţii, şi agent agricol şi cu starea civilă, 910 de lei. Acum, plecând secretarul, care avea 1.386, a plecat şi secretarul...”.

Adrian Băloi este subinginer topograf şi are în acest moment un salariu de 826 de lei. Face naveta zilnic, de la Lugoj, aşa că 200 de lei se duc în fiecare lună, pe transport. Dacă lucrurile nu se îndreaptă, va lua aceeşi decizie ca majoritatea colegilor - demisia.

”Ar trebui să îmi caut de lucru în altă parte, pentru că nu se mai poate sta pe un salariu de 600 de lei. În momentul ăsta am funcţia mea, pe care sunt remunerat, şi încă două funcţii - inspector cu mediu şi funcţia de şef al serviciului de voluntari pe situaţii de urgenţă”, spune Adrian Băloi.

Iar după ce aproape toţi angajaţii şi-au dat demisia, înlocuirea lor pare o misiune imposibilă pentru primar. ”Acum avem concurs pentru trei posturi, dar nu s-a înscris decât unul singur. Toţi care au văzut ce salariu este, au zis că pe salariul ăsta nu vin”, spune Iosif Barboi.

De curând, printr-o decizie a Guvernului, au fost mărite salariile primarilor şi cele ale viceprimarilor. Funcţionarii publici primesc însă aceeaşi sumă lunară. ”Există câteva semne de alarmă care au fost trase, atât din punct de vedere al Legislativului, cât şi din punct de vedere al Executivului. Probabil că cei care au sarcini la nivel de Guvern şi la nivel de Parlament, vor lua în considerare acest lucru”, afirmă Eugen Dogariu, prefectul judeţului Timiş.

Cu peste 2.000 de locuitori, primăria din comuna Traian Vuia deserveşte șase sate. Mai multe proiecte pe fonduri europene sunt în desfăşurare, însă aplicarea lor devine din ce în ce mai grea, pentru că angajaţii nu mai reuşesc să facă faţă volumului mare de muncă.

reporter: Adina Iriza
operator: Viorel Jiva
editor web: Călin Țenche